Business Internaţional

Discuţiile de la summitul G8 de joi şi vineri se concentrează pe ajutarea statelor nord-africane

Autor: Bogdan Cojocaru

26.05.2011, 17:33 67

Discuţiile de la summitul G8 găzduit joi şi vineri de Franţa seconcentrează asupra un pachet de mai multe miliarde de dolari deajutoare, împrumuturi şi acorduri comerciale destinate Africii deNord, dar vor acoperi şi subiecte precum efectele dezastruluinuclear din Japonia, situaţia economiei mondiale şi schimbărileclimatice, scrie The Guardian.

Summitul, organizat în oraşul normand Deauville, va fi prezidatde Nicolas Sarkozy, şeful statului francez. Discuţiile suntaşteptate să se concentreze pe stabilirea unui ajutor financiarprin intermediul instituţiilor globale precum Fondul MonetarInternaţional. Sprijinul G8 pentru statele arabe se va axa pe Egiptşi Tunisia, ţări care se confruntă cu scăderea activităţii dinturism, a investiţiilor străine şi şomaj ridicat în rândultinerilor.

Sarkozy a invitat la întâlnire lideri ai industriei media şi deInternet, inclusiv pe preşedintele Google Eric Schmidt şifondatorul Facebook Mark Zuckerberg, pentru a vorbi despre impactuleconomic şi social al Internetului.

La întâlnire va participa şi preşedintele Băncii Mondiale,Robert Zoellick, care a promis acestor state un pachet financiar deşase miliarde de dolari pe doi ani. FMI lucrează la propriulprogram de spijin. SUA a indicat deja că analizează posibilitateaacordării unui ajutor de două miliarde de dolari. Marea Britanie,Franţa, Germania şi Italia vor să revizuiască politica UEreferitoare la regiunile învecinate Europei. Un oficial UE adeclarat că bugetului UE pentru "vecini" pentru perioada 2011-2013,de 5,7 miliarde euro, va fi suplimentat cu 1,24 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels