Business Internaţional

Dolarul a iesit, se pare, din gratiile pietelor

02.12.2003, 00:00 11



Euro a atins un nou maxim record fata de dolar in sedinta de ieri, ajungand la 1,2040 dolari/unitate, in urcare cu 0,75%, in urma vanzarilor masive de yeni si a atitudinii in general defavorabile fata de moneda americana.



Temerile legate de politica protectionista a Washingtonului au reprezentat o cauza importanta a recentului declin al dolarului.



Dolarul se afla in cea dea patra saptamana consecutiva de declin fata de euro, tendinta fiind sustinuta de ingrijorarile investitorilor privind amploarea dezechilibrului bugetar al Statelor Unite. Renumita banca de investitii de pe Wall Street Merril Lynch a estimat ca deficitul bugetar al SUA se va extinde in anul fiscal inceput pe 1 octombrie la 600 de miliarde dolari.



Pentru finantarea acestui deficit Trezoreria americana are nevoie de fonduri zilnice intre 1,5 si 2 miliarde dolari, venite in principal din exterior, insa finantatorii sunt din ce in ce mai putini. "Exista o ingrijorare reala ca investitorii japonezi si europeni nu ar mai participa la licitatiile organizate de Trezoreria americana. Situatia dolarului e din ce in ce mai nefericita," a aratat un broker american. Europa, in schimb, are un surplus al contului curent.



Analistii sunt de parere ca recenta evolutie a cursului euro-dolar poate fi explicata in special prin fragilitatea monedei americane, lovita si de amenintarile teroriste din Irak.



Moneda unica, euro, s-a retras de la nivelul maxim in cursul sedintelor de tranzactionare in urma unei redresari a cotatiilor actiunilor listate la Tokyo si a informatiilor potrivit carora SUA va retrage taxele vamale la importurile de otel, pentru a evita acutizarea disputelor comerciale.



La ora 12:30, euro se tranzactiona la pragul de 1,2007 dolari, fiind inregistrata o usoara scadere si fata de moneda nipona, in raport cu care cursul de schimb a ajuns la 131,21 yeni/euro, comparativ cu 132,28 yeni/euro anterior.



In cursul sedintei de luni euro a urcat la 1,2014 dolari pe unitate.





Vesti bune. Nu si pentru exportatori



Recenta intarire a monedei euro nu este favorabila pentru toti. Exporturile europene devin mai scumpe in Statele Unite, iar vanzarile inregistreaza o tendinta de scadere.



Relansarea economica a Europei s-a bazat in 2003 in special pe cresterea exporturi, iar un euro puternic ar putea deveni o piatra de moara pentru economia regiunii.



Germania, cea mai mare din economiile zonei euro, este intr-o mare masura dependenta de exporturi pentru a sustine cresterea economica. " Dolarul s-a depreciat, de la inceputul anului, cu 15 procente fata de dolar. Acest fapt va avea o mare influenta asupra evolutiilor economice de la anul," a a declarat Rainer Guntermann, de la Dresdner Kleinwort Wasserstein.





O moneda mai matura



Recentele performante sunt, potrivit analistilor, dovada procesului de maturizare pe care o cunoaste moneda europeana, care s-a dovedit recent destul de robusta pentru a contracara influentele negative generate de tensiunile politice din cadrul Uniunii Europene.



Saptamana trecuta a cunoscut o escaladare a conflictului intre mai marii Europei, Franta si Germania, si Comisia Europeana, care a fost foarte aproape de a impune amenzi usturatoare pentru nerespectarea pragului de 3% al deficitului bugetar. Desi aceasta regula este destinata a asigura viabilitatea si stabilitatea monedei unice, euro a continuat sa fie puternica fata de principalele devize internationale.



Prospectele tot mai pozitive pentru economia UE par sa fi jucat un rol important in consolidarea monedei euro. Dupa doi ani de stagnare, economia zonei euro pare sa se fi trezit la viata. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels