Business Internaţional

Dresdner Bank se aliaza cu rusii de la Gazprom pentru sectorul bancar

09.12.2005, 19:42 10

Dresdner Bank va achizitiona o treime din Gazprombank contra sumei de 803 mil. dolari (684 mil. euro), scrie International Herald Tribune.

Aceasta reprezinta a doua investitie germana majora in sectorul bancar din Rusia. Dresdner, divizie a gigantului asigurarilor Allianz, achizitioneaza actiuni cu gandul la preconizata oferta publica de actiuni din 2006 pentru Gazprombank, care face parte din imperiul energetic Gazprom. "Pachetul nu este unul strategic", a precizat un oficial al bancii, care a refuzat sa isi dezvaluie identitatea.

"Am facut aceasta miscare pentru a ne consolida pozitia pe piata din Rusia". Implicarea Dresdner in afacerea Gazprombank este o extindere asteptata a expansiunii afacerilor bancii din Rusia, unde a fost activa in sectorul energetic ani la rand.

Dresdner a oferit consultanta Gazprom in achizitia de 13 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) a Sibneft pentru rusul Roman Abramovici in octombrie. In plus a oferit consultanta in evaluarea Iukos.

Afacerea reprezinta o tranzactie complexa in urma careia actiunile Gazprombank nu vor fi inregistrate cu adevarat in registrele Dresdner.

Divizia de investitii a grupului, Dresdner Kleinwort Wasserstein, va transfera pachetul clientilor interesati la inceputul anului viitor. Crearea si vanzarea a 6,67 mil. actiuni noi Gazprom va creste interesul pentru actiunile companiei inainte de oferta publica de actiuni si va oferi grupului mai mult capital.

"O majorare a capitalizarii Gazprombank va creste abilitatea de a oferi imprumuturi si alte servicii clientilor corporatisti, inclusiv Gazprom Group. In plus va contribui la castigarea unei cote mai mari de piata", au preci-zat reprezentantii companieii ruse.

Deutsche Bank a achizitionat la inceputul sapamanii United Financial Group, o banca de investitii din Moscova pentru aproximativ 400 mil. dolari (341 mil. euro).

Tranzactia a scos in evidenta interesul crescut pentru piata rusa, care s-a dezvoltat dupa boom-ul economic sustinut de petrol.

Bancile au avut de castigat de pe urma cresterii veniturilor si a capitalului care s-a intors in Rusia si unde participa activ la fuziuni si achizitii, inclusiv la tranzactii mari din sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO