Business Internaţional

Economia subterana, jumatate din Produsul Intern Brut

14.11.2002, 00:00 23

Ponderea economiei subterane in produsul intern brut al Rusiei a ajuns in prezent intre 40% si 50%, spune Christof Ruehl, economist al Bancii Mondiale la Moscova, citat de Pravda, in timp ce ponderea economiei subterane in Italia, spre exemplu, se afla la nivelul de 17%. Dupa parerea lui Ruehl, cea mai mare parte a afacerilor subterane din Rusia se concentraza in sectorul serviciilor.
Problema economiei subterane nu a fost suficient de analizata pana in prezent si de aceea Banca Mondiala a decis sa efectueze un studiu in acest sens. Ea exista in aproape toate statele dezvoltate din lume, care au o legislatie economica avansata. Mai mult, economistii nu au ajuns la o viziune comuna asupra gravitatii acestei probleme si nu sunt siguri daca poate fi abordata dintr-o perspectiva pozitiva sau negativa.
Economia subterana are drept consecinte imediate scaderea incasarilor bugetare si reducerea indicatorilor macroeconomici. Pe de alta parte acest tip de economie creeaza mai multe locuri de munca in noile ramuri economice. Este ca o rezerva pentru cresterea economica viitoare. De asemenea, are un rol asigurator in cazul unei crize economice majore. Expertii sunt de parere ca rolul economiei subterane poate fi redus printr-o reforma fiscala ampla si prin dereglementarea pietelor. In general se crede ca economia subterana este mai raspandita in acele tari cu economie in tranzitie si ca economiile subterane ale tarilor occidentale ii include pe emigrantii din tarile cu acest tip de economie.

Ce spune statistica oficiala
Conform Comitetului rus de Statistica, procentajul intreprinderilor neprofitabile a crescut de la 38,6% pe prima jumatate a anului 2001 pana la 46,7% in prima jumatate a anului 2002. Intreprinderile profitabile sunt concentrate in sectoarele comunicatiilor (63,3%), comertului si aprovizionarii (64,7%), constructiilor (54,1%) si industriei (53,5%). Cele mai neprofitabile intreprinderi sunt in sectoarele imobiliar, al transporturilor si agriculturii. Procentajul acestora se ridica la respectiv 65,3%, 54,5% si 50,7%.
Pe primul semestru al acestui an, profitului a 58.700 organizatii (cu exceptia micilor intreprinderi, intreprinderilor din agricultura, bancilor, organizatiilor de asigurari si bugetare) s-a ridicat la 548,4 miliarde de ruble (17 mld.$). Un numar de 51.400 intreprinderi din Rusia au inregistrat pierderi de 185,6 miliarde de ruble (5,8 mld.$).
Numarul organizatiilor neprofitabile din Moscova a crescut in perioada cuprinsa intre lunile ianuarie si mai 2002 de la 1.200 pana la 1500.  Volumul pierderilor a crescut cu 18,6%, pana la 10,5 miliarde de ruble (328 mil.$). Datoriile intreprinderilor din Moscova au scazut cu 21% fata de perioada similara a anului trecut.
Aceste date contrasteaza cu rapoartele guvernamentale care vorbesc despre o crestere constanta a economiei Rusiei. Aceste statistici demonstreaza faptul ca economia subterana ia din nou amploare si ca afaceristii evita sa-si plateasca impozitele si transfera bani in banci straine.
Comisia pentru Statistica estimeaza nivelul economiei subterane la 20 - 25% din PIB. Institutia considera ca in jur de zece milioane de rusi lucreaza in zona economiei subterane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels