Business Internaţional

Est-europenii nu sunt impresionati de euro

04.01.2006, 19:31 14

Estonia, Lituania si Slovenia sunt primii dintre cei 10 noi membri ai Uniunii Europene care vor renunta la monedele nationale peste un an, scrie Bloomberg.

Celelalte sapte tari spera sa se alature plutonului in aceasta decada din dorinta de a stimula investitiile straine, de a sustine cresterea si de a creste nivelul de trai. Totusi guvernele trebuie sa treaca mai intai peste opozitia venita din partea cetatenilor care sunt afectati de scaderea cheltuielilor sociale necesara pentru indeplinirea conditiilor adoptarii euro si de grijile legate de majorarea preturilor.

"Nu este doar o problema legata de identitatea nationala", crede Otakar Sprta, un translator din Cehia. "Atunci cand vom adopta euro, magazinele vor creste preturile, iar cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi muncitorii. Pentru ei nu exista nici un beneficiu", a continuat acesta.

Doar 38% dintre cetatenii est-europeni cred ca adoptarea euro este un lucru pozitiv, fata de 44% cu un an in urma, conform unui sondaj EOS Gallup Europe realizat in randul a 10.000 de respondenti pentru Comisia Europeana.

Polonia si Cehia, cele mai mari tari care au aderat la UE in mai 2004, sunt si cele mai sceptice. Numai 34% dintre polonezi si 31% dintre cehi s-au declarat fericiti sa isi vada moneda nationala inlocuita de euro.

Dolarul s-a majorat cu 14,4% fata de euro anul trecut, cea mai mare apreciere din 1999, cand moneda unica europeana a debutat. Zlotul si coroana ceha au castigat teren in fata euro, zlotul crescand cu 5,25%, iar coroana cu 4,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels