Business Internaţional

Europa Centrala si de Est: “Bulgaria sa adopte fortat moneda unica daca UE ii bareaza drumul spre zona euro”

Ministrul de finante bulgar Simeon Djankov si-a stabilit ca obiectiv adoptarea euro (FOTO: Reuters)

20.10.2009, 23:25 94

Bulgaria este tara din Europa de Est aflata cel mai aproape deadoptarea euro, insa daca nu va fi acceptata in mecanismul ERM II -antecamera zonei euro, in ianuarie, singura solutie posibila esteadoptarea unilaterala a monedei euro, a spus Georgi Angelov,economist al Institutului Open Society.

La o intalnire internationala unde s-a discutat situatiareformelor in noile state membre ale Uniunii Europene, Angelov aspus ca blocarea accesului Bulgariei la ERM II - testul destabilitate al monedei nationale bulgare, ce se intinde pe operioada de doi ani, dupa care statul sa poata renunta la leva infavoarea monedei unice - ar fi o incalcare a Tratatului de Aderareal UE in cazul Bulgariei si ar lasa ca singura solutie viabilaadoptarea unilaterala a euro, scrie cotidianul Dnevnik.

Criteriilor oficiale stabilite la Maastricht li s-a mai adaugatunul neoficial, pentru Bulgaria - sa reduca deficitul de contcurent - inainte de a putea adera la ERM II, potrivit afirmatiilorlui Angelov.

Mai multi economisti au fost de acord cu afirmatiile luiAngelov, insa au ales sa ramana sub protectia anonimatului.Oficialii guvernamentali au refuzat sa comenteze.

Adoptarea euro este obiectivul suprem pentruBulgaria

La inceputul acestei luni, ministrul de finante Simeon Djankov aspus ca Bulgaria ar trebui sa incerce sa adere la mecanismul ERM IIla sfarsitul lunii ianuarie 2010. Bulgaria urmeaza sa depunacererea pentru aderarea la mecanismul ERM II in ianuarie anulviitor, desi termenul initial era noiembrie 2009.

In prezent Bulgaria are un curs valutar fix, moneda nationalafiind raportata la euro.

Bulgaria intentioneaza, in pofida recesiunii ce s-a abatutasupra economiei, sa adopte moneda euro pana in 2013, cand mandatulguvernului de centru-dreapta instalat la Sofia in acest an vaexpira, potrivit ministrului bulgar de finante Simeon Djankov.

"Obiectivul meu major pentru intregul mandat este intrarea inzona euro", a explicat Djankov. "Cred cu tarie si sunt optimist caacest lucru se va intampla".

La nivel de Europa Centrala si de Est, in prezent Bulgaria estesingurul stat care ramane pe pozitii in privinta aderarii la euro.Celelalte state, precum Polonia, Cehia sau Ungaria, au amanatmomentul aderarii pe termen nelimitat din cauza crizei financiarecare a destabilizat economiile.

Polonia, care initial dorea sa intre in ERM II in prima jumatatea lui 2009, a recunoscut ca telul era prea optimist si a decis saamane momentul pana cand statul va fi pregatit sa faca acest pas.Cehia si Ungaria, desi nu priveau acest pas ca unul ce va avea locin viitorul apropiat, au anuntat ca vor amana luarea unei deciziipana cand recesiunea economica mondiala va pierde inintensitate.

Moneda euro este un colac de salvare pentruEst

In aprilie, Fondul Monetar International a realizat un raportpotrivit caruia adoptarea rapida a euro de catre tarile din Est arfi cea mai eficienta cale de a pune capat crizei care a dat pestecap regiunea si a facut multe tari sa apeleze la ajutor financiardin partea institutiei.

Tarile din Europa Centrala si de Est lovite de criza financiaraglobala ar fi trebuit sa renunte la monedele lor si sa adoptemoneda unica europeana chiar si fara sa intre formal in zona euro,potrivit FMI.

Zona euro ar fi trebui sa-si relaxeze regulile de aderare astfelincat membrii Uniunii Europene din fostul spatiu comunist sa sealature celor 16 state membre ale zonei euro in calitate decvasimembri, fara sa detina si pozitii in consiliul de conducere alBancii Centrale Europene (BCE), spun oficialii fondului.

Banca Centrala Europeana a respins ideea FMI. Ideea a fostconsiderata de catre stategii BCE, in frunte cu presedinteleJean-Claude Trichet, ca fiind neviabila si periculoasa pentrumoneda euro, care si-ar putea pierde din credibilitate.

In cadrul Uniunii Europene parerile oficialilor si alecomentatorilor erau impartite. Unii spuneau ca desi ideea esteposibil sa nu fie sustenabila pentru unele state cu rate de schimbflotante, cum este cazul Poloniei si Cehiei, dar ar puteareprezenta o solutie viabila pentru statele mai mici, cu rate fixede schimb, cum este cazul Bulgariei si statelor baltice.

Rezervele fiscale vor fi depuse la banci pentru dobanzimai mari

Daca statul reuseste sa isi echilibreze bugetul pe 2009, o partea rezervei fiscale ar putea fi depozitata la bancile comerciale,unde vor putea beneficia de dobanzi mai mari. Planul a fost anuntatde ministrul de finante bulgar Simeon Djankov. El a spus ca statula pierdut miliarde de dolari din cauza ratelor reduse ale dobanziiaplicate pentru rezerva fiscala. Bulgaria are un curs valutar fixinca din 1997, situatie care obliga statul sa puna deoparte rezervefiscale care sa protejeze raportarea levei la euro si pentru aputea onora platile in valuta. In prezent, guvernul tine rezerva,in valoare de 7,7 mld. leva (3,94 mld. euro) la sfarsitul luniiaugust, in depozite la banca centrala a Bulgariei. Aceste depoziteau o rata a dobanzii de 0,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO