Business Internaţional

Europa Centrala si de Est: mai putine fuziuni, dar mai valoroase

05.01.2004, 00:00 11



Valoarea contractelor de fuziuni si achizitii realizate in tarile din centrul si estul Europei care se pregatesc sa adere la Uniunea Europeana a crescut cu aproape trei procente, in acest an, sfidand declinul inregistrat la nivel mondial.



Potrivit unui raport prezentat de KPMG Corporate Finance, care utilizeaza datele furnizate de Dealogic, valoarea tranzactiilor a crescut de la 8,95 miliarde de dolari la 9,197 miliarde de dolari. Numarul acordurilor incheiate a scazut insa cu 19%, la 753.



Cele mai importante tranzactii au fost inregistrate in Cehia, unde valoarea fuziunilor si achizitiilor din acest an s-a cifrat la 3,51 miliarde de dolari. Pe locul doi in clasament s-a situat Polonia, cu 1,762 miliarde de dolari, fiind urmata de Ungaria - 1,369 miliarde de dolari.



Conform studiului KPMG, valoarea contractelor finalizate in acest an pe plan global s-a redus cu 15%, la 1.009 miliarde de dolari.



Frecventa acordurilor de fuziuni si achizitii - care genereaza venituri importante bancilor de investitii - s-a redus substantial in ultimii trei ani, din cauza declinului pietelor bursiere, a incertitudinii economice si a unui val de scandaluri corporatiste.



Relansarea operatiunilor bursiere a incurajat companiile sa isi reia proiectele de extindere, iar fluxul tranzactiilor s-a imbunatatit in mod evident mai ales in Marea Britanie, Italia si Germania.



In Europa Centrala si de Est, sectorul corporatist a beneficiat de perspectivele pozitive pe care le presupune aderarea tarilor din zona la Uniunea Europeana. Multe companii occidentale s-au grabit sa patrunda pe aceste piete, inainte de includerea lor in piata unica, din mai 2004.



"In ultimele luni am asistat la inmultirea achizitiilor de companii mici si mijlocii realizate de grupuri vest-europene", a remarcat Alex Verbeek, directorul Departamentului de servicii de consultanta financiara din cadrul KPMG pentru Europa Centrala si de Est.



Studiul are la baza cifrele disponibile pana la data de 2 decembrie si statisticile regionale.



Din acest motiv, concluziile analistilor nu iau in calcul doua mari tranzactii care au fost finalizate in Cehia abia la inceputul lunii decembrie - achizitia unui pachet de 49% din capitalul operatorului ceh de telefonie mobila Eurotel de catre compania Cesky Telecom pentru un pret de peste un miliard de dolari si vanzarea pachetului de 27% din capitalul Cesky Telecom detinut de consortiul strain TelSource pentru 816 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels