Business Internaţional

Exportatorii elveţieni visează la euro. Europa de Est ar avea de câştigat dintr-o astfel de schimbare

Exportatorii elveţieni visează la euro. Europa de Est ar avea de câştigat dintr-o astfel de schimbare

Aprecierea francului se simte în portofelele multor est-europeni care au luat credite în monedă elveţiană pentru că aveau cea mai mică dobândă

Autor: Livadariu Andreea

30.03.2011, 23:46 67

Exportatorii elveţieni, afectaţi de aprecierea francului în faţaeuro, au adus în discuţie posibilitatea ca Elveţia să adopte monedaunică pentru a elimina riscul valutar din operaţiunile comercialedesfăşurate cu statele din zona euro, scrie Bloomberg.

Preşedintele producătorului de ceasuri Patek Philippe Thierry Sternspune că Elveţia ar avea de câştigat din adoptarea euro pentru căaprecierea francului "este un coşmar pentru toată lumea".

Deşi acest scenariu are şanse reduse de a deveni realitate, oasemenea schimbare ar avea implicaţii importante în Europa Centralăşi de Est, ca urmare a ponderii ridicate a creditelor în francielveţieni în totalul creditelor acordate în regiune.

"În România nu există amploarea creditelor în franci elveţieni caîn Ungaria. E drept că dobânda pentru creditele în euro este maimare decât cea pentru creditele în moneda elveţiană, însă cred căar dura ani de zile până s-ar face această trecere", a spusanalistul Aurelian Dochia.

Trecerea Elveţiei de la franc la euro "ar fi o veste bună pentru căfrancul va continua să se întărească şi din acest motiv românii vorplăti mai mult la bancă, în funcţie de fluctuaţii. Raportul francelveţian/leu prezintă un risc mai mare decât cel al dobânzii",crede şi analistul economic Lucian Anghel.

Francul elveţian a câştigat anul trecut 10 procente în faţa eurodeoarece investitorii s-au orientat către franc în încercarea de aevita criza datoriilor suverane din zona euro.
"Moneda euro trece acum printr-o criză şi în aceste condiţiianunţul companiilor elveţiene creşte încrederea în euro. Pe de altăparte, interesul companiilor faţă de euro este determinat deraportul euro-franc: companiile sunt îngrijorate pentru că au oviaţă mai grea din perspectiva exporturilor", crede Dochia.

Philipp Hildebrand, preşedintele băncii centrale elveţiene, aatenţionat de curând că aprecierea francului reprezintă un "riscconsiderabil" pentru economia elveţiană. Exporturile, a cărorvaloare reprezintă aproximativ ju­mă­tate din Produsul Intern Brut(PIB) al Elveţiei, au crescut cu 7,1% în ultimul trimestru din2010, pe când în Germania acestea au avansat cu 15% în aceeaşiperioadă.

Oficialii companiei elveţiene de transport Kuehne & Nageldoresc să calculeze rapoartele financiare în euro şi nu în franci,ca până acum, deoarece "anul trecut conversia din monedele străinene-a costat 6% din venituri", a spus Gerars van Kesteren,directorul financiar al companiei. "Trebuie să compensăm acestlucru cu o creştere a afacerilor", a mai spus el.

Intrarea în zona euro "nu intră în calcul în viitorul apropiat", aspus Georg Lutz, analist politic la Universitatea Lausanne. "Niciunpartid nu va propune acest lucru, deoarece se ştie că votanţii nuvor să renunţe la franc", a mai spus el.

Discuţiile privind adoptarea monedei euro apărute acum nu suntprimele de acest gen, elveţienii opunându-se de-a lungul timpuluifaţă de trecerea la moneda unică. Doar un partid din coaliţia decinci formaţiuni aflate la guvernare susţine intrarea Elveţiei înzona euro.

"În perspectiva înlocuirii francului cu euro, nu ar mai existaprobleme privind cursul valutar în relaţiile comerciale dintreElveţia şi Uniunea Europeană.
În practică, materializarea acestei idei este foarte îndepărtată,deoarece Elveţia este un centru financiar internaţional, iarfrancul este o monedă internaţională de referinţă", a mai spusAurelian Dochia.

Raportul franc-euro era ieri-dimineaţă de 1,30 franci, faţă de1,2986 cu o zi înainte.

Ungurii au căzut în capcană
În Ungaria, unde majoritatea creditelor în valută sunt înfranci elveţieni, guvernul intenţionează să introducă o lege princare ratele pentru creditele în monedă elveţiană să fie plătite laun curs de sub 200 de forinţi/franc pentru următorii cinci ani.Măsura este menită să uşureze presiunea creşterii cursului asuprapersoanelor care au luat credite în franci. Maoritatea crediteloripotecare au fost accesate la 160 de forinţi pentru un franc, însăîn prezent francul se tranzacţionează la peste 200 deforinţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO