Business Internaţional

Financial Times: Era "chinezăriilor ieftine" se apropie de sfârşit

Financial Times: Era "chinzăriilor ieftine" se apropie de sfârşit

Autor: Radu Racu

24.03.2011, 18:45 187

Era produselor chinezeşti ieftine se apropie desfârşit, a avertizat joi unul dintre cei mai mari furnizori careaprovizionează Vestul cu mărfuri din statulasiatic, potrivit Financial Times.

Li&Fung, care livrează mărfuri cătrecompanii ca Wallmart - cel mai mare retailer dinSUA - sau retaileri de îmbrăcăminte precum Gap înSUA şi Debenhams în Europa, a anunţat joi că "amintrat într-o nouă eră a preţurilor ridicate", pe măsură cecompaniile transferă scumpirea materiilor prime şi a costurilor cuforţa de muncă în tariful produsului finit.

Chinezii nu mai au voie săfolosească cuvântul "lux"

Distribuitorul cu sediul la Hong Kong a anunţatrezultate financiare record aferente ultuimului an, însă mesajulcare a străpuns la conferinţa de presă a fost declaraţiapreşedintelui Bruce Rockowitz. "Preţurile mari sunt aici să rămână.În acest punct, retailerii nu ştiu exact ce să transfere spreconsumatori şi ce să absoarbă ei", a declarat liderul furnizoruluide mărfuri chinezeşti.

Compania producătoare de bunuri de consum din Hong Kong aobţinut anul trecut un profit în creştere cu 27%, la 4,28 miliardedolari HK (550 milioane dolari), în timp ce vânzările au avansat cu19%, la 124 miliarde dolari HK.

Rockowitz a explicat că în ultimii 20 de ani scăderea preţurilora obligat compania să crească livrările pentru a menţine avansulveniturilor. Majorarea costurilor cu forţa de muncă în China adeterminat Li&Fung să transfere producţia în ţări undesalariile sunt mai mici, precum Bangladesh, Vietnam şi Indonesia.În prezent, compania produce în China numai 25% din confecţiilesale, ca urmare a creşterii ponderii operaţiunilor din Bangladeshşi Vietnam în activităţile grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO