Business Internaţional

Fondul Monetar International si Banca Mondiala isi redefinesc responsabilitatile

08.09.2000, 00:00 17



Fondul Monetar International si Banca Mondiala au emis miercuri o declaratie comuna ca raspuns la criticile referitoare la modul in care au gestionat crizele financiare internationale din anii '90, informeaza Financial Times.

Comunicatul, semnat de James Wolfensohn, presedintele BM si Horst Kohler, directorul general al FMI, se vrea a fi o dovada a faptului ca cele doua institutii financiare internationale doresc sa isi redefineasca responsabilitatile si sa diminueze neconcordantele care s-au accentuat in ultimii ani.

FMI a primit acuzatii in special din partea Congresului Statelor Unite referitoare la ineficienta misiunilor sale. De asemenea, criticii Fondului afirma ca prin programele sale, FMI introduce anumite conditii, care fac parte de fapt din responsabilitatile Bancii Mondiale.

In declaratia comuna se arata ca scopul principal al Fondului este de a promova stabilitatea financiala si macroeconomica la nivel international precum si cresterea economica a tarilor membre. Responsabilitatile de baza ale FMI sunt astfel de natura fiscala, monetara si legate de politicile cursului de schimb.

Atributiile principale ale Bancii Mondiale sunt in schimb de a contribui la reducerea saraciei, prin concentrarea asupra aspectelor sociale, institutionale si structurale ale unei economii, se subliniaza in declaratie.

Fondul Monetar International trebuie sa se adapteze la schimbarile dramatice aparute pe pietele internationale de capital precum si la volatilitatea ridicata a fluxurilor private de capital, care pot deveni sursa a unor crize puternice.

In aceste conditii, Fondul a fost astfel nevoit sa se concentreze pe modul in care functioneaza pietele financiare, atat interne cat si internationale, si a face din prevenirea crizelor o prioritate.

S-a convenit de comun acord ca, in cazul aparitiei unor noi crize financiare, Fondul sa aiba roul de a negocia un program general de stabilizare si reforme pentru o anumita tara, iar Banca sa preia atributiile de concepere a partilor structurale ale programului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels