Business Internaţional

Fostul sef al WorldCom, gasit vinovat in cea mai mare bancruta din istoria SUA

17.03.2005, 00:00 46

Bernie Ebbers, fostul director general al WorldCom, a fost gasit vinovat ca a pus la cale frauda contabila de 11 miliarde de dolari care a cauzat falimentul grupului de telecomunicatii, cel mai mare colaps din istoria SUA, relateaza Financial Times.


WorldCom a fost a doua mare companie de telefonie fixa la distanta din SUA, cu peste 20 de milioane de clienti. Compania a inceput sa aiba dificultati in timpul boom-ului tehnologic si a acumulat datorii de 41 de miliarde de dolari, iar neregularitatile din contabilitate au fost descoperite in iunie 2002.


In urma falimentului, actionarii WorldCom au fost pagubiti cu circa 180 de miliarde de dolari si peste 20.000 de salariati si-au pierdut locul de munca.


Dupa opt zile de deliberare, juriul din New York l-a gasit vinovat pe Ebbers de frauda cu actiuni, conspiratie si sapte acuzatii de fals in acte. Procesul s-a desfasurat pe o perioada de sase saptamani, a avut loc la doi ani dupa ce un audit intern a fost lansat pentru clarificarea discrepantelor din conturile WorldCom.


Verdictul, ce urmeaza a fi anuntat la 13 iunie, l-ar putea obliga pe Ebbers sa isi petreaca urmatorii 20 de ani din viata in spatele gratiilor.


Ebbers, in varsta de 63 de ani, a declarat ca va face recurs. El a explicat instantei ca nu cunostea prea multe in legatura cu  ce se petrecea in conturile companiei pentru a-si da seama de frauda si a atribuit intreaga responsabilitate fostului sau manager financiar, Scott Sullivan.


Insa, chiar marturia lui Sullivan pare sa fi fost decisiva in proces. Fostul director financiar al WorldCom a declarat juratilor ca a inceput sa manipuleze conturile companiei la sfarsitul anului 2000 pentru a ascunde cheltuielile imense si a satisface asteptarile de castig ale jucatorilor de pe Wall Street.


Sullivan, care a pledat deja vinovat, a precizat ca l-a avertizat in numeroase randuri pe Ebbers ca inregistrarile contabile erau facute in mod inadecvat, dar ca acesta i-a ordonat de fiecare data sa continue sa "masluiasca cifrele".


Procurorii l-au acuzat pe Ebbers de coordonarea fraudei dintre 2000 si 2002, in urma careia veniturile au fost supraevaluate, iar cheltuielile au fost inregistrate fals. Acestia l-au descris pe fostul sef al WorldCom ca fiind "obsedat" de pastrarea pretului actiunilor companiei la un nivel ridicat, intr-o perioada in care sectorul de telecomunicatii trecea printr-o perioada extrem de grea.


Ebbers este considerat creatorul WorldCom, reusind sa o transforme dintr-o companie minora de telefonie din Mississippi intr-un gigant de telecomunicatii.


"El a fost WorldCom, si WorldCom insemna Ebbers. El a construit compania, el a condus-o si, bineinteles, el a organizat frauda", a afirmat procurorul William Johnson.


In urma scandalului a fost introdus un nou act normativ, denumit Sarbanes Oxley, care ii face responsabili pe sefii de corporatii de rezultatele companiilor pe care le conduc. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels