Business Internaţional

Francezii accepta sa platerasca daune in afacerea Executive Life

16.12.2003, 00:00 11



Ministrul francez al Finantelor Francis Mer a declarat ca un acord de 770 milioane de dolari privind solutionarea anchetei din SUA referitoare la Executive Life ar urma sa fie finalizat in aceste zile.



Mer a declarat saptamanalului Le Journal du Dimanche ca acordul reprezinta o ameliorare semnificativa fata de un acord precedent pe care Franta l-a respins, precum si ca noua intelegere nu va costa statul francez mai mult.



Dupa finalizarea documentului oficial de circa 200 de pagini, acordul dintre partea franceza si parchetul californian va deveni definitiv, conform ministrului.



Intelegerea va pune capat unei investigatii derulate de SUA cu privire la achizitionarea, la inceputul anilor '90, a firmei californiene de asigurari Executive Life si a portofoliului sau de catre Credit Lyonnais si alte institutii franceze.



Solutionarea disputei care a tensionat si mai mult relatiile franco-americane dupa ce cele doua state s-au aflat in tabere opuse in cazul razboiului din Irak a intervenit joi, dupa luni intregi de negocieri.



Mer a indicat ca intelegerea - in baza careia Franta va plati 475 milioane de dolari, Credit Lyonnais 100 milioane de dolari, omul de afaceri Francois Pinault si holdingul sau Artemis 185 milioane de dolari si firma de asigurari MAAF 10 milioane de dolari - va proteja interesele contribuabililor prin crearea conditiilor necesare pentru inchiderea procedurilor juridice.



"Acest acord nu va costa statul nici un euro in plus fata de propunerea negociata la inceputul lunii septembrie", a declarat Mer, referindu-se la un acord de 585 milioane de dolari incheiat in septembrie, din care Franta s-a retras ulterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels