Business Internaţional

Franta a obtinut 15 mld. dolari din vanzarea operatorilor de autostrazi

15.12.2005, 20:45 11

Statul francez a anuntat ca a obtinut 14,8 miliarde de euro (17,64 mld. dolari) din controversata vanzare a pachetelor majoritare de actiuni detinute la trei companii care administreaza cele mai importante autostrazi ale Frantei.

Intr-un comunicat al Ministerelor Finantelor si Transporturilor se arata ca statul isi vinde participatia detinuta la cel mai mare operator din tara, ASF, grupului Vinci, la pretul de 50 de euro pe actiune.

Participatia statului la APRR a fost atribuita unui grup format din compania franceza Eiffage si cea australiana Macquarie Infrastructure, pentru 61 de euro pe actiune, in timp ce un grup condus de firma spaniola Abertis a castigat pachetul de actiuni Sanef contra 58 de euro pentru un titlu.

In comunicatul ministerelor se arata ca firmele castigatoare trebuie sa ofere actionarilor minoritari acelasi pret, in cazul in care acestia vor dori sa-si vanda titlurile.

Ministrul de finante, Thierry Breton, si cel al transporturilor, Dominique Perben, au spus ca sunt "incantati" de calitatea ofertelor.

Guvernul s-a confruntat cu critici venite din partea propriei majoritati parlamentare de centru-dreapta, unii politicieni sustinand ca statul isi vinde prea ieftin participatiile.

Cu toate acestea, pretul final al tranzactiei, in valoare totala de 14,8 miliarde de euro, este peste cel de 12 miliarde de euro prevazut in luna august, la lansarea procesului de privatizare.

Costul total suportat de cumparatori, care include si sumele necesare preluarii titlurilor actionarilor minoritari, va fi de 6,891 de miliarde de euro in cazul APRR, 9,1 miliarde de euro pentru ASF si 4,03 miliarde de euro pentru Sanef.

Vinci, care detinea deja 23% din ASF, a fost singurul candidat pentru preluarea operatorului de autostrazi si a anuntat ca intentioneaza sa faca o majorare de capital in urmatoarele 18 luni, pentru finantarea partiala a achizitiei complete a companiei.

Compania Abertis a anuntat, intr-un comunicat, ca este "incantata de rezultat".

Sumele obtinute din vanzarea participatiilor detinute de statul francez in cadrul operatorilor de autostrazi vor fi utilizate pentru reducerea datoriilor Frantei precum si pentru finantarea dezvoltarii infrastructurii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels