Business Internaţional

Germania, criticată pentru că vrea ca Europa să funcţioneze după regulile ei

Germania, criticată pentru că vrea ca Europa să funcţioneze după regulile ei

Autor: Gabriel Razi

09.12.2010, 23:54 26

Deşi tensiunile ce apar în spatele uşilor închise în timpuldiscuţiilor privind viitorul monedei euro răsuflă foarte rar,primul-ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, a acuzatpublic Germania de lipsă de solidaritate şi de un mod de gândiresimplist, după ce Berlinul a refuzat ideea lansării de obligaţiunicomune pentru statele din zona euro, aşa-numitele eurobond-uri,scrie Financial Times. Germania tratează problemele europene într-omanieră ne-europeană", a spus Junker într-un cotidian german.

Discursurile tot mai înflăcărate ale liderilor europeni dauindicii despre neînţelegerile apărute în timpul negocierilorpurtate pentru identificarea celor mai bune soluţii pentrurezolvarea crizei datoriilor suverane de pe continent.

Germania pare că este din ce în ce mai reticentă să pună umărulla salvarea economiilor fragile din Europa, dar totuşi, cancelarulgerman Angela Merkel a îndemnat liderii europeni la calm,subliniind că este mai important ca autorităţile să se concentrezepe găsirea unei soluţii privind viitorul zonei euro la următorulsummit european de la Bruxelles decât să se certe în public.

Germania creează subiecte tabu în Europa

Şeful executivului din Luxemburg a înfierat Germania pentrurespingerea din scurt a eurobond-urilor, argumentând că răspunsulautorităţilor de la Berlin a venit fără a fi studiat corespunzătorscenariul propus. Jean-Claude Junker susţine că Germania transformăastfel de subiecte în capitole de negociere tabu şi că liderii dela Berlin nu s-au obosit nici măcar să asculte opiniile celorlalţiparteneri europeni. Aceste acuze vin după ce inflamarea spiritelorde pe pieţele obligaţiunilor i-au împins pe liderii de la Atena şiDublin să afirme că poziţia fermă a Germaniei nu face altceva decâtsă agraveze criza şi să împingă economiile Irlandei şi Grecieicătre colaps.

Berlinul consideră că lansarea eurobond-urilor ar fi încontradicţie cu tratatul de la Lisabona, însă există semne cănemţii ar putea accepta un compromis prin creşterea FacilităţiiEuropene pentru Stabilitate Financiară. În prezent din fondul de750 mld. euro.

Purtătorul de cuvânt al executivul de la Berlin, SteffenSeibert, atrage atenţia politicienilor că "pieţele vor lua notă dedezbinarea din Europa", adăugând că eurobond-urile nu sunt o ideenouă şi că respingerea unui astfel de scenariu a venit după ceautorităţile germane au analizat cu atenţie ideea.

Angela Merkel a continuat pe acelaşi ton, atrăgând atenţiacelorlalţi lideri europeni că negocierile ar trebui purtate "înlinişte şi orientate spre rezultate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO