Business Internaţional

Gigantii auto americani, retrogradati de Standard & Poor''s

09.05.2005, 18:26 15

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor''s (S&P) a redus ratingul datoriei gigantilor auto americani General Motors si Ford pana la categoria "junk", informeaza BBC News.

Agentia din SUA si-a motivat decizia prin inasprirea concurentei globale pe piata auto si prin scaderea vanzarilor celor doi mari producatori auto.

Scaderea ratingului, care implica datorii insumand 290 de miliarde de dolari (224 de miliarde de euro), este cea mai mare realizata intr-o singura zi, din punctul de vedere al valorii creditelor afectate.

Categoria de rating "junk" semnifica faptul ca exista riscul ca firma clasificata astfel sa intre in starea de incapacitate de a-si onora obligatiile.

Cum atat GM, cat si Ford traverseaza o perioada dificila, analistii preconizau ca o coborare a ratingului celor doua companii pana la "junk" ar fi urmat sa se produca spre sfarsitul acestui an. De aceea, foarte multi au fost surprinsi de rapiditatea cu care S&P a luat aceasta decizie.

Luna trecuta, GM a raportat o pierdere neta de 1,1 miliarde de dolari (848 de milioane de euro) in primele trei luni din 2005, cauzata in principal de scaderea vanzarilor si de majorarea cheltuielilor cu asigurarile de sanatate.

Rivalii de la Ford au anuntat, de asemenea, un profit cu 40% mai mic in primul trimestru, de 1,21 miliarde de dolari (933 de milioane de euro), ca urmare a diminuarii vanzarilor in SUA si a scumpirii preturilor la materii prime.

S&P a redus ratingul pe termen lung al GM si diviziei sale financiare GM Motors Acceptance pana la "BB", al doilea pe scara categoriei "junk".

Anul trecut divizia financiara a companiei a realizat un profit de 2,9 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), adica aproape 80% din profitul companiei.

Perspectiva noului rating stabilita de S&P este negativa, ceea ce inseamna ca este posibil ca in urmatoarele 24 de luni sa aiba loc o alta repozitionare pe o treapta inferioara.

In acelasi timp, agentia americana de evaluare a revizuit si ratingul datoriei pe termen lung a companiei Ford si diviziei Ford Motor Credit, micsorandu-l pana la "BBplus", cea mai inalta treapta a categoriei "junk". Perspectiva asupra noului rating este tot negativa.

Oficialii GM si Ford, producatorul auto numarul unu in lume, respectiv al treilea mare producator mondial, s-au declarat dezamagiti de hotararea luata de S&P. Ambele companii sustin ca dispun de suficiente rezerve de lichiditati.

marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO