Business Internaţional

Gordon Brown sare in ajutorul tarilor din Europa de Est

23.02.2009, 18:50 20
Situatia financiara a tarilor din Europa Centrala si de Est a fost unul dintre principalele subiecte de dezbatere in cadrul intalnirii de la Berlin a liderilor europeni.
Cel care a ridicat problema tarilor din fostul bloc comunist a fost premierul britanic Gordon Brown, care a pus accentul asupra presiunilor create in regiune de retragerea capitalurilor de catre investitorii straini, actiune care a generat un declin accentuat al monedelor si pietelor de capital din estul continentului european.
"Trebuie sa actionam pentru a ajuta Europa Centrala si de Est, unde o parte a bancilor straine si-au restrans operatiunile", a declarat premierul britanic.
In acelasi timp, oficialul de la Londra a facut apel la o dublare a sumelor puse la dispozitia Fondului Monetar International (FMI), astfel incat institutia sa aiba capacitatea de a ajuta toate statele care au nevoie de finantare de urgenta.
"Propunem o majorare a finantarii puse la dispozitia FMI pana la 500 mld. dolari (396 mld. euro). Aceasta va permite fondului nu numai sa lupte impotriva crizelor financiare, dar si sa le previna", a tinut sa precizeze Brown.
Noile propuneri survin in conditiile in care fostele tari comuniste din Europa de Est traverseaza cea mai dificila perioada din punct de vedere economic de la caderea Zidului Berlinului incoace, pe fondul incetinirii semnificative a exporturilor si al inaspririi conditiilor de creditare. Majoritatea economiilor din regiune se vor contracta in 2009, potrivit estimarilor existente.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO