Business Internaţional

Grecia negociază un al doilea program de sprijin european

Grecia negociază un al doilea program de sprijin european

Autor: Bogdan Cojocaru

09.05.2011, 15:27 470

Grecia negociază un al doilea program de sprijin european pentrua-şi putea gestiona anul viitor datoriile, recesiunea împiedicândîmbunătăţirea situaţiei financiare a statului, potrivit AFP.

"Credem că Grecia are nevoie de unprogram suplimentar de ajustare", a declarat şeful Eurogroup,Jean-Claude Juncker, după o întâlnire cu miniştrii de Finanţe dinGermania, Franţa, Italia, Spania şi Grecia, cu preşedintele BănciiCentrale Europene şi un reprezentant al ComisieEuropene.

Presa germană a relatat că laaceastă reuniune Grecia a evocat posibilitatea de a ieşi din zonaeuro, informaţii dezminţite ulterior de participanţi.

Pentru publicaţie elenăNaftemboriki, întâlnirea a marcat lansarea negocierilor privind unnou plan de salvare pentru Grecia.

Datoria Greciei ar putea creşte dela 115% din Produsul Intern Brut (PIB) în mai 2010 la 152% din PIBla finele acestui an, în pofida unui ajutor de 110 miliarde de europrimit anul trecut de la Uniunea Europeană şi Fondul MonetarInternaţional.

Principalul progres înregistrat înurma implementării reformelor cerute de UE şi FMI este reducerea cucinci puncte procentuale a deficitului bugetar într-un an, însăsituaţia fianciară a statului este în continuare slabă din cauzapersistenţei fraudei şi a recesiunii.

În aceste condiţii, investitoriicontinuă să-şi piardă încrederea într-un stat care susţine că vaputea accesa pieţele financiare în 2012.

Randamentele obligaţiunilorgreceşti cu scadenţa la zece ani, considerate nesustenabile pentruGrecia în vara anului trecut, când au atins 9%, au ajuns la aproape15%, ceea ce limitează posibilitatea statului de a se finanţa de pepieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO