Business Internaţional

Grecia: Nu punem Acropole gaj pentru banii de la UE sau FMI

Grecia: Nu punem gaj pe Acropole pentru banii de la UE sau FMI

Autor: Marius Oncu

15.05.2011, 16:13 2663

Insulele sau monumentele greceştinu vor fi oferite ca garanţii pentru împrumuturi, a declaratpremierul elen, George Papandreou, citat de cotidianul britanic TheGuardian, în contextul pregătirilor pentru o reuniune a miniştrilorde Finanţe europeni pentru discutarea crizei din Grecia.

"Să ni se ceară o insulă sau unmonument ca garanţie este aproape o insultă", a spuspremierul.

Oficialul a criticat o serie deţări europene care au cerut "insule sau monumente" ca garanţiipentru împrumuturi înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţedin Europa, luni, la Bruxelles.

Chiar dacă pieţele financiareconsideră că statul elen nu-şi poate administra datoria şi va fiforţat să recurgă la o restructurare, miniştrii din zona euro pardecişi să suplimenteze programul de 110 miliarde de euro convenitanul trecut şi să forţeze Grecia să adopte un pachet şi mai strictde măsuri în privinţa cheltuielilor.

Premierul a lăsat să se întrevadăfrustrarea privind condiţiile discutate de statele creditoare,între care Franţa şi Germania, sugerând că acestea ar putea cereipoteci asupra antichităţilor elene sau garanţii constând din uneleinsule greceşti din Marea Egee.

Reprezentanţi ai Fondului MonetarInternaţional, Băncii Centrale Europene şi Comisiei Europeneurmează să încheie o misiune de evaluare la Atena săptămânaurmătoare, cel mai probabil miercuri.

Un nou pachet de sprijinfinanciar, incluzând noi condiţii dure, ar putea fi anunţatimediat, notează The Guardian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO