Business Internaţional

Planurile de privatizare ale Greciei reprezintă sub 20% din potenţial-oficial FMI

Planurile de privatizare ale Greciei reprezintă sub 20% din potenţial-oficial FMI

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

12.05.2011, 19:49 334

Grecia are un potenţial mult mai mare decât alte ţări de a sefolosi de privatizări pentru recâştigarea încrederiiinvestitorilor, planurile actuale de vânzare reprezentând mai puţinde o cincime din potenţial, a declarat Antonio Borges, directorpentru Europa al FMI, citat de Financial Times.

Borges a arătat că statul elen, grav afectat de crizadatoriilor, are un portofoliu extraordinar de active care poate fivalorificat.

În opinia sa, privatizările vor avea un efect crucial decreştere a încrederii şi vor contribui la reducerea datoriilor.

"Cu cât vor începe mai repede, cu atât vor adăuga un element decredibilitate", a spus el.

Până în prezent, autorităţile de la Atena s-au angajat lavânzarea unor active de 50 de miliarde de euro, sumă suficientăpentru reducerea datoriilor cu echivalentul a 18% din PIB, până în2020. Programul se confruntă deja cu opoziţia politică din Grecia,iar analiştii au avertizat că ar putea avea loc întârzierisubstanţiale, de natură tehnică şi legală.
În timp ce investitorii se tem de o restructurare a datoriilor,liderii din zona euro se concentrează tot mai mult pe privatizări,ca o soluţie de salvare a Greciei.

Inspectori ai UE şi FMI evaluează în această săptămânăprogresele realizate de autorităţile elene în aplicarea reformeloreconomice, de care depinde continuarea programului de susţinere de110 miliarde de euro.

FMI nu subestimează dificultăţile implicate, dar 50 de miliardede euro "reprezintă probabil sub 20% din activele din Grecia carepot fi privatizate", a spus Borges.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO