Business Internaţional

Grupul Lagardere: show most go on

18.03.2003, 00:00 34

La mai putin de 72 de ore dupa decesul lui Jean-Luc Lagardere, fiul acestuia, Arnaud Lagardere, realiza primul sau act public, comentand rezultatele obtinute de Lagardere SCA in anul 2002. Decizia raportarii acestor rezultate a luata in incercarea de a risipi nesiguranta legata de viitorul companiei dupa moartea fondatorului acesteia, Jean-Luc Lagardere.
In acelasi timp, publicarea rezultatelor in ciuda mortii lui Jean-Luc este menita sa confere un semnal de continuitate in management, controlul executiv asupra companiei revenind lui Arnaud Lagardere, in varsta de 41 de ani.
Moartea lui Jean-Luc Lagardere a privat Franta de unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri, ce a cladit unul dintre cele mai mari imperii industriale ale Europei, practic de la zero.
In ultimii ani, Larardere isi pregatise succesiunea predand conducerea imperiului media si de publishing fiului sau, Arnaud, divizia sa aerospatiala si de aparare trecand in mainile lui Philip Camus, co-director executiv al European Aeronautics Defence and Space (EADS) si cel mai de incredere director al lui Jean-Luc. Totusi, Jean-Luc a continuat sa controleze propriul imperiu, intentionand sa-si reinnoiasca mandatul de sase ani in luna iunie a acestui an.
Publicarea rezultatelor companiei a fost cu atat mai asteptata cu cat anul 2003 va fi unul plin de incertitudini pentru toate marile grupuri europene active in sectoarele media, comunicatiilor, aeronauticii sau apararii.
Cat priveste sectorul aeronauticii civile, urmatoarele luni se anunta mult mai dificile pentru EADS care a inregistrat pierderi anul trecut. Ca reactie la opozitia exprimata de Jacques Chirac si cancelarul german Gerhard Schroder fata de declansarea unui razboi in Irak, Statele Unite vor face tot posibilul pentru a inchide unele piete pentru compania Airbus, singura si cea mai redutabila rivala a companiei americane Boeing.
Asemenea altora ce au preluat conducerea de la tatal lor desi familia lor nu controla capitalul intreprinderii, Arnaud Lagardere preia comanda unei companii in cadrul careia familia Lagardere nu detine decat un pachet de 6,90% prin intermediul Lagardere Capital & Management.
Arnaud poate conta de asemenea pe sprijinul unor directori apropiati tatalui sau, si in special pe cel al lui Philippe Camus, directorul financiar al grupului. In timp ce Arnaud va conduce divizia de media a grupului, Lagardere Medias, Philippe Camus se va ocupa de diviziile de arme si avioane in calitate de co-presedinte al EADS, impreuna cu un responsabil german.
Insa, cea mai dificila decizie pe care Arnaud va fi nevoit sa o ia va fi cea privitoare la pastrarea sau nu a tuturor operatiunilor imperiului. Fiul lui Jean-Luc nu a ascuns niciodata faptul ca este mai putin interesat de diviziile de arme si avioane, dorind in schimb sa se concentreze asupra activitatilor din sectorul francez al audio-vizualului.
Conform acordurilor incheiate intre actionari, Lagardere SCA poate vinde pachetul de 15,1% detinut in cadrul EADS incepand cu luna iulie. Totusi, in ultimele luni, Jean-Luc si-a exprimat dorinta de a pastra aceasta participatie pana la lansarea A 380 in 2006/2007. Oricum, in cadrul unui sector atat de important pentru viitorul Europei, Lagardere SCA nu ar dispune de o libertate totala de actiune in sensul modificarii unui echilibru instaurat cu multe eforturi intre francezi si germani. Iar, indiferent de ambitiile de ordin industrial ale lui Arnaud Lagardere, acestea vor fi greu de realizat in lipsa unei colaborari rapide cu statul, colaborare ce a fost atat de bine mentinuta de tatal sau timp de decenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels