Business Internaţional

Guvernul Blair, gata sa inceapa marea aventura a introducerii euro

13.06.2000, 00:00 20



Economia britanica va continua sa sufere de pe urma fluctuatiilor lirei sterline, care sunt din ce in ce mai puternice, daca va ramane in afara monedei unice europene, sustine un grup de economisti britanici, care la cererea guvernului laburist, urmeaza sa prezinte opiniei publice un raport privind introducerea monedei unice in Marea Britanie.

In plus, membrii cabinetului Blair au negat vehement existenta unor controverse in privinta adoptarii euro, si spun ca ministrii sunt uniti pentru pregatirea politicilor care vor urma acestei hotarari.

"Nu accept existenta unor controverse. Intre noi nu exista dispute pe problema politicilor de aderare", a declarat Margaret Becket, liderul Camerei Comunelor.

Principalele politici se refera la faptul ca, in situatia in care conditiile economice vor fi pozitive, guvernul englez va introduce problema adoptarii euro pe ordinea de zi a Parlamentului, dupa care va propune un referendum national pe aceasta tema.

In acelasi timp, Partidul Conservator, aflat in opozitie, a lansat o campanie puternica intitulata "salvati lira sterlina", campanie care s-a dovedit destul de populara.

Grupul de economisti, format din fostul membru al Bancii Angliei, Willem Buiter, profesorul Richard Layard de la Academia Londoneza de Studii Economice si fostul sef al Confederatiei Britanice de Industrie, vor prezenta cetatenilor din Marea Britanie beneficiile care vor urma aderarii la euro, pentru a recastiga increderea acestora dupa ce, in ultimul timp, fost dominati de un sentiment putenic anti-euro.

Ei vor trebui sa pregateasca populatia pentru un nou referendum national dedicat aderarii la euro.

In acelasi timp, specialistii britanici cred ca din moment ce Anglia nu a aderat in totalitate la euro, este imposibil sa beneficieze in intregime de beneficiile aduse de piata unica europeana.

O alta problema revenita in atentia analistilor britanici este aceea a cresterii economice din cele 11 tari ale Uniunii Europene.

"Ignorarea totala a pagubelor provocate economiei britanice de supra-evaluarea lirei sterline se dovedeste un act de iresponsabilitate", a declarat Simon Buckby, directorul pentru integrarea Angliei in Uniunea Europeana.

El spune ca, in momentul de fata, este important sa li se explice cetatenilor englezi avantajele aderarii la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO