Business Internaţional

Ideea restructurării datoriilor Greciei dă un „suflu“ nou crizei europene. Euro şi bursele au scăzut

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a fost cel care a agitat din nou apele în Europa punând pe masă o posibilă restructurare a datoriilor Greciei

Autor: Livadariu Andreea, Alexandru Matei

18.04.2011, 23:40 64

Deşi această idee a apărut printre economişti la scurt timp dupăce Grecia a primit ajutorul financiar de 110 miliarde de euro de laUE şi FMI, toţi oficialii europeni s-au ferit să discute în publicdespre această posibilitate pentru a nu ştirbi reputaţia monedeiunice.

Ieri euro a pierdut 0,4%, până la 1,4298 dolari, după cesăptămâna trecută atinsese maximul ultimelor 15 luni faţă de monedaamericană. Şi bursele din Vest au scăzut, indicele FTSE 100 albursei de la Londra pierzând aproape două procente până spresfârşitul şedinţei de tranzacţionare, DAX (Germania) peste 2%, iarCAC 40 (Franţa) 2,75%.

Până acum au fost conturate în presa străină două posibilescenarii prin care executivul de la Atena poate scăpa de muntele dedatorii în valoare de 340 de miliarde de euro pe care stă:restructurarea prin extinderea perioadei de rambursare sau prinreducerea valorii acesteia, scrie presa internaţională.

În ceea ce priveşte primul scenariu, aceasta "este cea mai realăformă de restructurare", conform unui oficial familiarizat cuproblema citat de The Wall Street Journal, care a adăugat că "înacest caz va fi mai uşor pentru Grecia să-şi gestioneze datoria". Ovariantă a acestui scenariu analizată de oficialii europeni ar fica deţinătorii de obligaţiuni să primească noi titluri în loculcelor pe care le deţin, care să aibă acelaşi cupon (dobândă) cucele vechi, dar o maturitate mai mare. O variantă extremă ascenariului implică oferirea de titluri pe o perioadă mai mare şicu dobânzi mai mici, dar aceasta nu este preferată din cauzaefectelor asupra investitorilor.

Al doilea scenariu este restructurarea cu ajutorul unui"haircut", adică deţinătorii de titluri vor primi mai puţini banidecât au investit. Dacă este aleasă această variantă, băncileeuropene, care au o expunere însemnată faţă de titlurile elene destat, vor suferi pierderi însemnate.

Aproximativ 80 de miliarde de euro din datoria Grecieisunt deţinute de bănci şi instituţii din Grecia, 50 de miliarde deeuro de Banca Centrală Europeană, restul fiind deţinute deinvestitori privaţi din întreaga lume. Până acum, executivul de laAtena a primit 50 mld. euro din ajutorul de la UE şi FMI.

Din totalul de 110 mld. euro, 80 mld. euro vin de la guvernele a15 ţări din zona euro, iar o restructurare ar aduce pierderi şiacestor guverne, ceea ce ar fi o adevărată lovitură de imagine încondiţiile în care contribuabili din Germania şi restul ţărilorimplicate în bailout au primit promisiunea de a nu suferi pierderide pe urma salvării altor state. În plus, pentru că au statut egalcu restul creditorilor ţării, iese din calcul un scenariu în careguvernele europene să îşi primească toţi banii înapoi, în timp cerestul investitorilor să fie nevoiţi să accepte mai puţinibani.

"Timpul soluţiilor uşoare a trecut de mult", spune Sony Kapoor,director managerial al Re-Define, firmă de consultanţă dinBruxelles. "Pieţele fac deja calcule cu privire la modalităţi derestructurare", spune şi Kenneth Wattret, economist-şef pentru zonaeuro la BNP Paribas în Londra.

Investitorii nu văd Grecia scăpând de restructurare, ceea ce aurcat costul de asigurare a datoriilor guvernului împotrivadefault-ului la un nivel record de 11,55%, potrivit agenţiei deestimare a riscurilor pentru credite CMA. Aceste date arată căinvestitorii cred că există şanse de 63% ca Grecia să intre înincapacitate de plată în următorii cinci ani.

De asemenea, randamentele obligaţiunilor cu maturitate de zeceani au crescut la aproape 14% după comentariile oficialuluigerman.

O eventuală restructurare ar avea consecinţe dezastruoase, adeclarat şeful băncii cen­trale a Greciei. "Ar avea consecinţegrave în ceea ce priveşte accesul guvernului şi al com­paniilorelene pe pieţele financiare, precum şi efecte negative asupraactivelor fondurilor de pensii, ale băncilor şi investitorilorindividuali", a declarat guvernatorul George Provopoulos.

Şi în mod paradoxal, un default al Greciei ar însemna un noubailout în condiţiile în care ţara ar fi scoasă de pe pieţelefinanciare, pentru că niciun investitor nu va mai vrea să dea baniunei ţări care nu îşi poate respecta obligaţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO