Business Internaţional

Imigrarea in America intinereste populatia, dar scade productivitatea

14.06.2001, 00:00 36



Populatia americana imbatraneste si, in curand, muncitorii activi nu vor mai putea mentine aceleasi standarde de viata pentru un numar de pensionari in continua crestere. Singura sansa ar fi imigrantii care se inghesuie sa patrunda pe teritoriul Statelor Unite.

Aceasta solutie este cu doua taisuri insa: nou-venitii au un nivel redus de pregatire, ceea ce ar putea determina o scadere a productivitatii muncii, adica tot o reducere a standardelor de viata.

Un nou val de imigranti in Statele Unite in acest secol va creste volumul fortei de munca, intr-o perioada in care o proportie crescuta a populatiei va atinge varsta pensionarii, dar sosirea acestora ar putea incetini ritmul de crestere al productivitatii, se arata intr-un raport al Federal Reserve.

Statisticile americane arata ca populatia SUA va creste cu o rata mai mica in urmatorii ani, in schimb media de varsta va creste accentuat.

Aceasta inseamna ca Statele Unite va deveni iarasi o natiune de imigranti, se arata in studiul bancii Federal Reserve din Boston, care subliniaza ca numarul de nou-veniti in ultimul deceniu s-a apropiat de proportiile de la inceputul secolului trecut, cand europenii invadau porturile americane.

Noile valuri de imigranti, in special din America Latina si Asia, impreuna cu copiii lor, vor aduce mai mult de jumatate din cresterea populatiei americane in viitorii 100 de ani, se afirma in raportul Federal Reserve, care evalueaza impactul economic al schimbarilor demografice.

"Aceste modificari ale structurii demografice vor provoca probabil schimbari importante in economia Statelor Unite - iar marea majoritate a acestora vor avea loc pe piata fortei de munca", afirma Jane Little si Robert Triest, realizatorii studiului.

Din punct de vedere economic, problema esentiala este daca noii veniti vor fi in stare sa atinga nivelele inalte de productivitate necesare mentinerea standardului de viata al populatiei varstnice, avand in vedere ca marea majoritate a imigrantilor au un grad de educatie mult mai redus decat americanii.

Analizele economice sustin ca cresterea productivitatii - cantitatea de bunuri si servicii produse de un muncitor intr-o ora - este mai rapida in perioadele in care majorarea populatiei este redusa, pentru ca firmele utilizeaza echipamente care necesita folosirea unei forte de munca mai reduse. Cu toate acestea, respectivele analize nu iau in considerare si gradul de pregatire al lucratorilor.

"Imigratia va avea o contributie esentiala la cresterea populatiei americane apte de munca, dar diferentele dintre nivelurile educationale ale nou-venitilor si ale oamenilor nascuti in SUA, vor duce la costuri sporite", se arata in raport.

Statisticile americane arata ca proportia oamenilor in varsta de peste 65 de ani se va dubla aproape, de la 13% in prezent la 23% la sfarsitul acestui secol. Rata de dependenta - numarul de persoane pe care ii sustine un lucrator activ - se va dubla, de asemenea, de la 0,2 persoane care depind de un muncitor activ, la 0,4 peste 100 de ani.

"Pentru foarte multi economisti, o rata mare de dependenta ridica o problema importanta - cum va putea o forta de munca redusa sa asigure unui numar relativ ridicat de dependenti acelasi standard de viata ca in prezent", afirma realizatorii raportului.

Daca estimarile acestei rate se vor dovedi corecte, pana in 2030 productivitatea muncii ar trebui sa creasca cu 40%, doar pentru a mentine actualele standarde de viata. "Intre 1960 si 2000, productivitatea s-a dublat, deci nu ar fi o problema atingerea acelei valori, daca tendinta actuala se va mentine, dar daca ritmul de crestere va fi mai mic in viitor, veniturile reale ale muncitorilor vor stagna" se arata in studiu.

Nu doar americanii vor avea de suferit insa de pe urma acestei probleme. Axel Boersch-Supan, director al Institutului de Economie si Statistica al Universitatii din Mannheim, Germania, spune ca si in Germania productivitatea ar putea scadea cu 15%, din cauza reducerii numarului de muncitori activi, pe fondul imbatranirii populatiei. Imigratia nu va afecta prea tare aceasta tendinta, adauga Boersch-Supan.

In urmatoarele decenii, vor fi mai multi pensionari, decat lucratori activi, singura sansa fiind reforma sistemului de asigurari sociale. "Reforma sistemului de pensii va stimula modificarea structurii populatiei active", declara directorul Institutului din Mannheim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels