Business Internaţional

Inflaţia din economiile mari ale Europei se retrage spre cotele de confort. Cresc astfel şansele ca dobânzile din zona euro să înceapă să scadă din vară

Inflaţia din economiile mari ale Europei se retrage spre...

Autor: Bogdan Cojocaru

01.04.2024, 00:06 159

Inflaţia din Franţa s-a retras sub pragul de 3% în martie, ajungând astfel la cel mai scăzut nivel din ulti­mii doi ani şi jumătate, în timp ce în Italia indicatorul a înregistrat o cotă mai mică decât s-au aşteptat econo­miştii. În Germania, unde consumul gospodăriilor încă nu şi-a revenit, inflaţia este aşteptată să-şi continue încetinirea pe parcursul acestui an.

În februarie a scăzut la 2,5%. Toa­te acestea arată că în cele mai mari economii europene scumpirile record din ultimii doi ani sunt istorie şi că inflaţia a revenit sub control. În aceste condiţii, Banca Centrală Eu­ro­peană se poate simţi încurajată să înceapă de anul acesta să reducă dobânzile.

Preţurile de consum din Franţa au crescut cu doar 2,4% în martie, în ritm anualizat, ceea ce reprezintă o în­cetinire notabilă de la nivelul de 3,2% din luna anterioară, scrie Bloomberg. În această ţară, unele pre­ţuri, cum sunt cele ale marilor retaileri, sunt negociate de guvern şi companii. În Italia, o economie de obicei fără vlagă, dar care acum sur­prin­de prin creştere dacă este compa­rată cu anemia Germaniei, inflaţia este sub 2% deja din octombrie.

Indicatorul a accelerat de la 0,8% în februarie la 1,3% în martie. Însă analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o cotă de 1,5%, iar 2% este ţinta urmărită cu atâta înverşu­nare de BCE. Economiştii estimează că în întreaga zonă euro inflaţia s-ar putea să fi încetinit la 2,3%.

Pentru ca BCE să fie convinsă să acţioneze asupra dobânzilor, retrage­rea va trebui să fie de durată şi, după toate aparenţele, cei mai mulţi dintre locotenenţii preşedintei BCE Christine Lagarde cred că aşa va fi. Din semna­lele transmise de ea, analiştii au inter­pretat că prima reducere de dobândă ar putea să vină în iunie. Investitorii sunt aproape convinşi că în prima lună de vară dobânda pentru depozite va fi scăzută de la 4% la 3,75%.

Guvernatorul băncii naţionale a Franţei Francois Villeroy de Galhau a plusat spunând că este posibilă o reducere a dobânzilor chiar şi în aprilie, alfel, dacă întârzie prea mult, BCE riscă să rănească economia. În general şefii băncilor centrale din sudul supraîndatorat al Europei fac presiuni pentru dobânzi mai mici. Economia germană suferă de atât de mult timp încât a primit renumele de bolnavul Europei. În februarie, vânzările de retail, un indicator al consumului, au scăzut aproape 2% faţă de luna anterioară. Cu industria în recesiune, speranţa pentru revenirea creşterii economice în primul trimestru al acestui an era tocmai consumul. Principalele institute economice din Germania se aşteaptă ca economia germană să stagneze anul acesta, ceea ce înseamnă şi încetinirea inflaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO