Business Internaţional

Inflatia din Germania a explodat in septembrie

20.10.2008, 16:32 40

Inflatia din Germania a crescut intr-un ritm neasteptat in luna septembrie, pe fondul costurilor ridicate ale energiei care au facut ca cea mai mare economie europeana sa se apropie in mod periculos de o perioada de recesiune, scrie Bloomberg.

Preturile la producator au inregistrat o crestere cu 8,3%, comparativ cu anul trecut, dupa ce in luna august au crescut cu 8,1%, potrivit Oficiului federal de statistica cu sediul in Wiesbaden. In aceasta luna s-a raportat o majorare cu 0,3% a preturilor.
Pretul petrolului a scazut cu 39% luna trecuta, reducand presiunile asupra companiilor, care erau nevoite sa majoreze preturile pentru a inregistra profit. Industria germana s-a contractat in septembrie, iar increderea investitorilor in economia tarii a scazut pana aproape de un nivel record in aceasta luna. Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta pe 8 octombrie, motivand ca riscurile de inflatie nu mai sunt atat de ridicate datorita cresterii economice scazute. "Producatorii germani nu au, in conditiile actuale, o putere prea mare in ceea ce priveste stabilirea preturilor", a afirmat Sylvain Broyer, economist in Frankfurt la compania financiara Natixis. "In general, costurile materiilor prime inregistreaza o scadere semnificativa, iar acest lucru va ajuta si la reducerea preturilor la producator in lunile urmatoare", a mai adaugat Broyer.
Pretul energiei s-a majorat cu 23%, comparativ cu 2007, inregistrand o crestere cu 0,9% in aceasta luna, potrivit raportului dat publicitatii luni de Oficiul federal de statistica din Germania. Gazele naturale sunt cu 31% mai scumpe fata de anul trecut, in timp ce pretul electricitatii a crescut cu 20%. Excluzand din calcul costul energiei, preturile actuale sunt mai mari cu 3,6%, comparativ cu septembrie 2007.
Raportul contrazice alte informatii care sustineau ca inflatia ar putea scadea. Ritmul de crestere a preturilor la consumator s-a redus la 3% in luna septembrie, fata de cresterea de 3,3% inregistrata in august. Inflatia in ceea ce priveste vanzarile totale din economia germana a scazut la 5,8% in septembrie, de la 7,4%, nivelul lunii august.
BCE a redus dobanda de politica monetara la 3,75%, motivand ca majorarea "riscurilor colaterale" de crestere economica a dus la "diminuarea principalelor riscuri privind stabilitatea preturilor".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels