Criticile la adresa agenţiilor de rating vin necontenit dintoate colţurile lumii după ce Moody's a redus drastic ratingulPortugaliei într-un moment în care politicienii europeni cautădisperaţi soluţii pentru a pune capăt crizei datoriilor suverane.Decizia Moody's este catalogată drept vandalism financiar,europenii acuzând agenţiile de rating "anglo-saxone" că aruncăstatele în faliment şi destabilizează economia mondială, scrie TheTelegraph.
Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a declarat că nuexistă nicio justificare pentru reducerea cu patru trepte aratingului Portugaliei şi a lansării avertismentului că ţara vaavea nevoie de un nou ajutor extern. "Trebuie să spargem oligopolulagenţiilor de rating", a spus el. Heiner Flassbeck, directorulBiroului pentru comerţ mondial şi dezvoltare din cadrul ONU, a fostşi mai vehement şi a spus că agenţiile "ar trebui dizolvate"înainte de a face şi mai mult rău sau măcar împiedicate să maievalueze ţări.
Decizia Moody's s-a resimţit imediat în întreaga Europă,randamentele obligaţiunilor pe doi ani ale Irlandei depăşind 15%pentru prima dată în istorie, în timp ce dobânzile titluriloritaliene au ajuns la valori nemaivăzute de la căderea LehmanBrothers încoace.
Noul prim-ministru al Portugaliei a catalogat reducerearatingului drept "un pumn în stomac" într-un moment în care noulguvern a făcut tot ce i-au cerut inspectorii UE şi FMI. Agenţiilede rating nu au rămas însă fără reacţie la atacurile politicieniloreuropeni. Torsten Hinrichs, şeful Standard & Poor's Germania, adeclarat că "în lume sunt aproape 100 de agenţii de rating.Importanţa acordată celor trei derivă din faptul că în timp s-audovedit a fi foarte precise în evaluările făcute". Hinrichs a maispus că agenţia nu pune la bătaie credibilitatea acumulată în 150de ani pentru a permite luarea de decizii motivate politic în cazulGreciei, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Disputa dintre oficialii europeni şi agenţiile de ratingamericane nu este nouă, ea apărând prima dată anul trecut, odată cuizbucnirea crizei din Grecia. De atunci autorităţile europenelucrează la un set de reglementări care să reducă influenţaacestora şi chiar s-a propus înfiinţarea unei agenţii europeneindependente. Problema este că deşi există mai multe agenţii derating care evaluează companii, doar Standard & Poor's,Moody's şi Fitch sunt luate în seamă atunci când sunt evaluateţări. În plus, cele trei controlează 95% din piaţă.
Standard & Poor's şi Moody's au sediul în Statele Unite, întimp ce Fitch este deţinută de investitori francezi, dar are sediiîn New York şi Londra.
Până la izbucnirea crizei, guvernele europene, majoritateaavând ratinguri încadrate în categoria "investment grade", nu ausimţit puterea agenţiilor de rating, dar prin calificativele pecare de dau, acestea pot decide viitorul unei ţări. De exemplu, încazul Greciei, ţara a ajuns într-un timp scurt, din decembrie 2009până în iunie 2011, de la un rating care îi îndemna pe investitorisă cumpere titlurile elene la cel mai redus rating din lume. Celetrei agenţii mai sunt criticate şi pentru că au un comportament"blând" cu SUA, ţară mai îndatorată decât multe state europene şicare chiar riscă să intre în default din cauza unei disputepolitice privind gradul de îndatorare. Totuşi, agenţiile au emisavertismente că dacă nu se soluţionează această problemă, ratingulSUA ar putea fi redus pe viitor.