Business Internaţional

Italia le-a adus aminte investitorilor de muntele de datorii din Europa. Indicii bursieri închid în picaj

Italia le-a adus aminte investitorilor de muntele de datorii din Europa. Indicii bursieri închid în picaj

Autor: Anca Dumitrescu

14.11.2011, 20:07 730

Acţiunile europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, după ce randamentul ridicat cu care Italia a vândut obligaţiuni de 3 miliarde de euro a reamintit că ţara stă pe un munte de datorii, chiar dacă va fi format un nou guvern, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scăzut cu 0,9%, declinul din acest an fiind de 13%.

Italia a vândut luni obligaţiuni de 3 miliarde de euro, pe termen de cinci ani, cu un randament de 6,29%, cel mai ridicat în peste 14 ani.

"Mai sunt multe de făcut în Italia, măsuri care trebuie puse în aplicare. Schimbarea guvernului nu înseamnă reducerea datoriilor", a declarat Dean Tenerelli, manager de fonduri la compania T Rowe Price, care administrează active de 440 miliarde de dolari.

Acţiunile băncilor italiene, expuse la datoriile suverane ale ţării, au înregistrat printre cele mai mari scăderi, după ce vineri au crescut în anticiparea demisiei premierului Silvio Berlusconi.

Titlurile Intesa SanPaolo şi UniCredit au pierdut 4,1%, respectiv 6,2%.

Investitorii analizează încă pierderile de 10,6 miliarde de euro anunţate de UniCredit pentru trimestrul al treilea, în urma reevaluării în scădere a fondului comercial, precum şi planul de majorare a capitalului cu 7,5 miliarde de euro.

Pe alte pieţe, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,47%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,19% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 1,28%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels