Business Internaţional

Italia şi Irlanda vin cu bugete de austeritate pentru a intra pe sub pielea investitorilor

Autor: Traian Terzianm

08.12.2010, 23:46 12

Pentru a se redresa economic şi a recâştiga încredereainvestitorilor, Italia şi Irlanda au adoptat bugete de austeritatepentru 2011, scrie The Wall Street Journal

Parlamentul Italiei a aprobat reduceri de cheltuieli bugetare de25 de miliarde de euro pentru următorii doi ani prin impunerea unormăsuri de austeritate care vizează stabilizarea finanţelor publice,în condiţiile în care ţara are a doua cea mai mare datorie publicădin UE, de 116 procente din PIB.

Aprobarea bugetului vine într-un moment important, punândsituaţia fiscală a Italiei în ordine înainte de săptămâna de focpentru scena politică, în care guvernul prim-ministrului SilvioBerlusconi se va confrunta cu un vot de încredere. Statul va reducecheltuielile în diferite sectoare, de la finanţarea regiunilor şi amunicipalităţilor la salarii ale angajaţilor din sectorulpublic

"Ne-am făcut datoria", a declarat preşedintele senatului RenatoSchifani, după ce voturile au fost numărate şi bugetul a fostaprobat. Italia are cel mai ridicat nivel al datoriilor publice dinEuropa Occidentală, atingând pragul de 1.800 de miliarde de euro.

Dacă Berlusconi va pierde votul de încredere de săptămânaviitoare, preşedintele Italiei va trebui să decidă dacă vor avealoc alegeri anticipate sau dacă va alege un guvern interimar caresă conducă ţara până la următorul scrutin parlamentar din 2013.

Şi Irlanda a făcut primul pas decisiv în planul pe patru ani deredresare a economiei, bugetul pe 2011 incluzând reduceri decheltuieli de 6 miliarde de euro.

În ciuda presiunilor, ministrul de finanţe Brian Lenihan apromis să menţină impozitul pe profit, unul dintre avantajeleIrlandei în faţa ţărilor vestice. "Vom apăra impozitul pe profitde 12,5% împotriva tuturor", a declarat Lenihan.

Guvernul a luat şi măsuri menite să împace un public irlandeznervos şi frustrat după ce ţara a fost nevoită să apeleze la ajutorfinanciar extern: salariul primului-ministru Brian Cowen a fostredus cu 14.000 de euro, până la 214.000 de euro, iar salariileminiştrilor au scăzut cu 10.000 de euro, până la 181.000 de euro.

În bugetul pe 2011 au fost reduse deducerile fiscale şi plăţilepentru asistenţa socială. În plus a fost introdus un alt impozitpentru proprietăţi şi a fost modificată legislaţia privind taxa petimbru, în încercarea de a readuce la viaţă piaţa imobiliară.

De asemenea, salariul minim a fost redus cu aproape 15%, de la8,65 euro pe oră la 7,65 euro, dar pensiile de stat au rămasneatinse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO