Business Internaţional

Japonia este în alertă maximă din cauza crizei nucleare. Guvernul se gândeşte să naţionalizeze compania TEPCO

Japonia este în alertă maximă din cauza crizei nucleare. Guvernul se gândeşte să naţionalizeze compania TEPCO

Autor: Livadariu Andreea

29.03.2011, 23:47 35

Japonia este în alertă maximă după ce a fost desco­peritplutoniu în solul din preajma centralei nucleare Fukushima şi auavut loc scurgeri de apă puternic ra­dioactivă, scrie BBC News. Înacelaşi timp, compania TEPCO, operatorul centralei avariate, arputea fi naţionalizat. După aceste zvonuri, acţiunile com­paniei auscăzut cu 18,7%.

Cantitatea de plutoniu găsită în sol nu a atins nivelul caresă pună în pericol sănătatea umană, spun ofi­cialii. Substanţa estefolosită în ames­tecul de combustibil pentru unul dintre cele şasereactoare. Temerile sunt mai mari în ceea ce priveşte scurgerile deapă radio­activă provenită de la reactorul 2.

Primul-ministru Naoto Kan a declarat în faţa parlamentului căsituaţia de la centrala grav afectată de cutre­mu­rul urmat detsunami "continuă să fie im­pre­­vizibilă", iar guvernul "vagestiona dis­tru­gerile de la centrală într-o stare de alertămaximă" şi ia în consi­derare posibili­ta­tea de extindere a zoneide evacuare din jurul cen­tralei.

În orice caz, prioritatea rămâne răcirea reacto­rului. "Facemtoate eforturile posibile pentru a ţine sub control situaţia", aspus Yukio Edano, secretar-şef al cabinetului japonez. "Trebuie săevităm încălzirea şi uscarea recipientelor în care se aflăcombustibilul. Con­tinuarea procesului de răcire este inevitabilă.Trebuie să prioritizăm injectarea cu apă (a reac­toarelor - n.red.)", a mai spus el.

Între timp, ministrul strategiei naţionale Koichiro Gemba aanunţat că guvernul ia în calcul naţio­na­lizarea temporară aTEPCO, cea mai mare companie de utilităţi din Japonia, care asigurăalimentarea cu o treime din energia electrică necesară în ţară.

Guvernul japonez a acuzat în reptate rânduri TEPCO de lipsă detransparenţă şi că a raportat greşit nivelul de radiaţii. Oficialiicompaniei au anunţat duminică faptul că radiaţiile au ajuns la ovaloare de zece milioane de ori mai mare decât limita admisă.

Ulterior, aceştia au revenit asupra estimării, spunând căradiaţiile sunt de 100.000 de ori mai mari decât limita admisă.Reprezentanţii companiei au spus că în urma dezastrului de lacentrala Fukushima au nevoie de o finanţare de 25 mld. dolari .

Oficialii din SUA, China, Vietnam şi Coreea de Sud au anunţat căau detectat urme radioactive în aer, specialiştii din cadrulAgenţiei de Protecţie a Mediului din SUA raportând urme de radiaţiiîn apa de ploaie din regiunea de nord-est. Şi ministrul chinez alprotecţiei mediului a anunţat că a găsit cantităţi de substanţăradioactivă iod-131 "la un nivel extrem de scăzut" în zonele decoastă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO