Business Internaţional

Klaus Regling, omul care are la dispoziţie un arsenal de 440 mld. euro ca să apere moneda unică

Autor: Catalina Apostoiu

12.09.2010, 23:38 14

Klaus Regling a primit misiunea de a salva moneda unicăeuropeană, având la dispoziţie o echipă şi 440 de miliarde de euro.În ultimele săptămâni, el s-a pregătit pentru cele mai sumbrescenarii, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel.

Nimic din biroul lui Regling nu indică faptul că din acest locar putea fi activate fonduri de bailout în valoare de 440 demiliarde de euro.

"Totul s-a defăşurat foarte rapid", spune Regling, 59 de ani,încercând să se scuze pentru impresia creată de biroul său situatla etajul trei al unei clădiri de birouri de pe John F. KennedyAvenue din Luxemburg. Regling se ocupă de fondul de bailout pentruzona euro, oficial cunoscut sub denumirea de European FinancialStability Facility (EFSF).

Economistul german are pe umeri o responsabilitate uriaşă.Liderii celor 16 state membre ale zonei euro se aşteaptă ca el săintervină cu fonduri de urgenţă în cazul în care moneda euro arîntâmpina probleme serioase în următorii trei ani, perioada pe careva rămâne activă plasa de siguranţă.

Noua organizaţie este menită să ajute ţările în cazul uneiurgenţe fiscale. Scopul este eliminarea necesităţii unor colectărispontane de fonduri între statele membre, cum a fost cazulajutorului financiar acordat Greciei.

Guvernele europene, deşi nu sunt recunoscute drept rapide şiagile, au stabilit fondul într-un timp record. La începutul luniimai, când sistemul financiar se afla în pragul colapsului,cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez NicolasSarkozy şi restul liderilor zonei euro au convenit, în prezenţapreşedintelui BCE Jean-Claude Trichet, crearea unui "vehiculspecial" pentru salvarea euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro au inaugurat EFSF laînceputul lunii iunie. Regling, al cărui nume a fost rapid adus îndiscuţie pentru conducerea organizaţiei, a fost contactat într-oseară. A anunţat că dacă este interesat de poziţie va trebui să seprezinte a doua zi în Luxemburg.

Regling a fost interesat şi a acceptat invitaţia. "Am fostintervievat de trei miniştri de finanţe dimineaţa, am primit ofertadupă-amiaza şi am acceptat poziţia seara", îşi aminteşte el.

Economistul vrea ca uniunea monetară să supravieţuiască. Credeîn beneficiile economice ale acesteia şi are legături strânse cueuro.

Pentru Regling, faptul că se află acum la conducerea uneiorganizaţii care probabil nici n-ar exista dacă Pactul deStabilitate la care a contribuit ar fi funcţionat cum trebuie nureprezintă o contradicţie. "Lumea nu este un loc ideal", spuneel.

Pentru a preîntâmpina materializarea celui mai sumbru scenariu,Regling se grăbeşte să-şi formeze echipa, pe care vrea s-ofolosească pentru a profita de instituţii existente. BancaEuropeană de Investiţii va veni cu infrastructura şi se va ocupa deactivităţile de contabilitate pentru fond, Administraţia Federală aDatoriilor din Germania va emite obligaţiunile dacă şi când vor finecesare, iar BCE va administra conturile.

Regling este convins că efectele benefice ale noului mecanism debailout se fac deja simţite. "Pieţele s-au calmat de când existăm",spune el.

Klaus Regling, gardianul zonei euro

  • A fost şef al diviziei de afaceri monetare internaţionale dincadrul ministerului german de finanţe.
  • A jucat un rol-cheie în realizarea Pactului de Stabilitate şiCreştere al Uniunii Europene în anii '90.
  • A ocupat funcţia de director pentru afaceri economice şifinanciare în cadrul Comisiei Europene.
  • A mai lucrat în cadrul unui fond de hedging.
  • A predat la Universitatea din Singapore şi a deţinut douăpoziţii diferite în cadrul Fondului Monetar Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO