Business Internaţional

Lupta dintre ziarele gratuite din Londra este castigata de un fost KGB-ist. Printre invinsi: Rupert Murdoch

Lupta dintre ziarele gratuite din Londra este castigata de un fost KGB-ist. Printre invinsi: Rupert Murdoch

Miliardarul rus Aleksandr Lebedev a transformat cotidianul The Evening Standard in ziar gratuit si i-a majorat tirajul la 600.000 de copii

05.11.2009, 23:25 29

Trustul Daily Mail & General, condus de Harmsworth, asemnalat la sfarsitul lunii trecute intentia de a inchidepublicatia London Lite, distribuita gratuit in capitala MariiBritanii, scrie The New York Times. Astfel, piata ziarelor de searava fi dominata exclusiv de The Evening Standard, cotidian editat degrupul lui Aleksandr Lebedev.
In ianuarie, mogulul rus a cumparat de la Daily Mail & Generalun pachet de actiuni ce ii ofera controlul asupra companiei TheStandard, infiintata in urma cu 182 de ani. The Evening Standard apus presiuni semnificative pe umerii publicatiei London Lite, dupace a inceput sa fie distribuit gratuit la inceputul luioctombrie.
Demersul celor de la The Standard vine la putin timp de ladisparitia de pe piata a publicatiei de seara The London Paper,aflata in portofoliul companiei News Corp. a lui Rupert Murdoch.Timp de trei ani, London Lite si The London Paper si-au disputatpiata din Londra pentru acapararea unei audiente cat mai mari.

Tiraje aproape injumatatite fata de acum nouaani
Tirajul ziarului The Evening Standard a scazut in iulie la 225.000de exemplare, de la 443.000 de exemplare in urma cu noua ani, iarmulte dintre acestea au fost vandute la pret redus sau chiaroferite gratis. Insa, de cand ziarul a inceput sa se distribuiegratuit, spune Lebedev, popularitatea sa a crescut. Daca masuraluata de magnatul rus va genera profituri este cu totul altapoveste.
"Personal vorbind, sunt fericit cu ceea ce am realizat. Daca voi finemultumit intr-o buna zi de rezultatele financiare... sa asteptamsi sa vedem", explica Lebedev. Decizia de a trece la distributiagratuita este contra tendintei generale, intr-o perioada in carealte publicatii prefera sa majoreze pretul de coperta pentru acompensa scaderea veniturilor din publicitate. In intreaga Europa,zeci de ziare distribuite gratis si-au incetat activitatea tocmaidin acest motiv.
Andrew Mullins, managing director in cadrul The Standard, consideratotusi ca acest demers va reduce costurile de distributie, fapt ceva duce la echilibrarea efectelor provocate de scaderea veniturilordin vanzarile la chiosc.
Iar in conditiile in care costurile de tiparire vor urca pe fondulcresterii tirajelor, ziarul spera sa isi compenseze cheltuielileprin majorarea tarifelor percepute pentru publicitate.
"A trebuit sa fim curajosi si sa facem ceva impunator. Deveniseprea evident faptul ca modelul de distributie contra-cost nu puteagenera audienta de care aveam nevoie", explica Mullins.
The Standard a majorat tirajul zilnic la 600.000 de exemplare,umpland golul lasat de The London Paper.
Trustul de presa The Daily Mail & General, care pastreaza unpachet de 25% din actiunile The Standard, va continua sa publiceLondon Lite, cel putin in perioada imediat urmatoare. Pe de altaparte, compania a anuntat ca a demarat consultari la nivelultop-managementului cu privire la viitorul publicatiei, formalitatece precede de cele mai multe ori inchiderea definitiva aacesteia.

The Evening Standard "fura" cititori, dar nu si clientide publicitate
Cu toate ca este foarte probabil ca cititorii celor doua ziareLondon Lite si The London Paper sa se reorienteze catre The EveningStandard, nu acelasi lucru poate fi spus si despre clientii depublicitate, este de parere Vanessa Clifford, director aldepartamentului de monitorizare a presei din cadrul agentiei mediaMindshare. Multi advertiseri, explica Clifford, sunt mai degrabainteresati de tintirea unor anumite segmente specifice de cititoridecat de aparitia in cat mai multe exemplare de ziar.
"Sper ca nu se bucura, crezand ca toti banii pe care ii incasaucelelalte doua ziare vor veni acum la ei. Ar fi o atitudine naiva",spune Clifford cu privire la mutarea veniturilor din publicitate dela The London Paper si London Lite la The Evening Standard.
Lebedev crede ca advertiserii vor fi influentati de deciziaziarului de a promova jurnalismul de calitate, principiu ce nucaracterizeaza in general publicatiile distribuite gratuit.
"Este frumos sa vezi ca oamenii primesc pe gratis informatiejurnalistica si nu gunoi", afirma Lebedev.
The Evening Standard nu este singura publicatie aflata inportofoliul magnatului rus.
Alaturi de fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, Lebedevdetine o participatie majoritara in cadrul publicatiei moscoviteNovaya Gazeta. Lebedev a instalat in functia de redactor-sef alpublicatiei londoneze pe Geordie Greig, fost editor al revisteiTatler, apartinand trustului Conde Nast.
Decizia de a renunta la pretul de coperta a fost avizata personalde catre mogulul rus, in urma studierii scenariilor de afaceriposibile, marturiseste Mullins.
In prezent, Lebedev si fiul sau Evgheni stau cu ochii pe evolutiileviitoare ale publicatiei pe care au preluat-o. "Unul dintre cei doiLebedev ne suna cel putin o data pe zi. Au cumparat un ziarinfluent si vor sa se asigure ca se va mentine in aceasta pozitie",spune Mullins.

Ziarele gratuite, mina de aur in perioada de boomeconomic

  • Frenezia ziarelor gratuite a inceput in 1995 in Stockholm cu uncotidian intitulat Metro. De atunci fenomenul s-a extins in oraseledin toata lumea.
  • Ziarele gratuite, care au prosperat in timpul boom-uluieconomic incheiat anul trecut, se zbat sa faca fata crizei, dar nutoti publisherii le inchid, pentru ca reprezinta un sector cupotential odata ce economiile isi vor reveni.
  • Analistii spun ca veniturile din publicitate ale multor ziaregratuite au scazut cu mai mult de o treime in ultimele luni,comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
  • Pana la sfarsitul anului trecut, tirajul cotidienelor gratuiteajunsese la nivel mondial la peste 40 de milioane de copii,potrivit lui Piet Bakker, profesor in Amsterdam, care urmaresteevolutia acestui domeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO