Business Internaţional

Manipulare la cel mai înalt nivel: Omul care a hotărât prăbuşirea Lehman Brothers şi naţionalizarea Freddie Mac şi Fannie Mae în 2008 şi-a avertizat dinainte prietenii despre ce va urma

Manipulare la cel mai înalt nivel: Omul care a hotărât prăbuşirea Lehman Brothers şi naţionalizarea Freddie Mac şi Fannie Mae în 2008 şi-a avertizat dinainte prietenii despre ce avea să se întâmple pe pieţe

Autor: Andrei Chirileasa

29.11.2011, 19:55 4956

Fostul secretar al Trezoreriei din SUA, Henry Paulson, omul care a gestionat criza subprime din SUA din 2008 şi a contribuit prin deciziile sale la cele mai mari căderi de pe burse din ultimele decenii, ar fi avertizat în avans o serie de investitori în privinţa planurilor pe care le avea în privinţa naţionalizării Freddie Mac şi Fannie Mae, cele mai mari instituţii de credit ipotecar din SUA, oferindu-le astfel posibilitatea de a se retrage din acţionariat înainte ca preţul acţiunilor săscadă sau să obţină câştiguri mari prin tranzacţii short (vânzarea în lipsă a acţiunilor respective).

Un articol publicat de Bloomberg dezvăluie că Paulson şi-a avertizat într-o întâlnire privată o serie de foşti colegi de la Goldman Sachs în privinţa deciziilor pe care avea să le ia, deşi în public afirma că statul nu vrea să naţionalizeze cele două bănci. Întâlnirea respectivăa avut loc pe 21 iulie 2008, cu circa o lună şi jumătate înainte ca Freddie Mac şi Fannie Mae să fie naţionalizate.

Vara anului 2008 a fost extrem de agitată. După prăbuşirea băncii de investiţii Bear Stearns, în luna mai a acelui an, pieţele erau extrem de volatile, iar toată lumea se întreba cine va fi următoarea victimă a crizei creditelor ipotecare subprime. Toţi ochii erau îndreptaţi către Freddie Mac şi Fannie Mae, care aveau portofolii de credite ipotecare de mii de miliarde de dolari.

Paulson a făcut presiuni atunci pentru ca în Congres să fie votat un plan de salvare a celor două instituţii de credit, prin linii de credit acordate de stat şi prin achiziţia de acţiuni de către Trezorerie (Ministerul Finanţelor din SUA). În apariţiile sale publice, Paulson spunea însă că Freddie şi Fannie trebuie să rămână sub controlul acţionarilor privaţi.

În întâlnirea privată pe care a avut-o la sediul unui fond de hedging (Eaton Park), Paulson le-a explicat mai multor manageri de pe Wall Street că exista posibilitatea ca cele două companii să fie plasate sub controlul guvernului, ceea ce le-ar fi permis să-şi continue operaţiunile în ciuda pierderilor mari. El le-a mai arătat că în acest scenariu acţiunile celor două companii, care iniţial erau doar sponsorizate de stat, aveau să se prăbuşească, potrivit unui participant la acea întâlnire, citat de Bloomberg.

Managerul de fond citat a mai declarat că a fost şocat că Paulson a oferit informaţii atât de detaliate şi că era aproape o certitudine că Trezoreria va pune în aplicare planul. Astfel, managerior de fonduri care au participat la întâlnire li s-a oferit oportunitatea să tranzacţioneze pe baza acestei informaţii. Nu există dovezi că ei ar fi făcut asta după acea întâlnire, mai scrie Bloomberg, deoarece urmărirea tranzacţiilor short nu este posibilă pe baza documentelor publice.

Un lucru e cert, însă, acţiunile Freddie Mac şi Fannie Mae s-au prăbuşit la începutul lunii septembrie, coborând sub pragul de 1 dolar, în condiţiile în care la 21 iulie se tranzacţionau la 8,75 dolari (Freddie) şi 14,13 dolari (Fannie). Astfel, cine a pariat pe scăderea celor două acţiuni în acea perioadă a obţinut profituri uriaşe. Naţionalizarea celor doi creditori a devenit efectivăpe 6 septembrie, iar la 14 septembrie 2008 s-a hotărât falimentul Lehman Brothers, care a aruncat pieţele financiare în haos, aducând pierderi de mii de miliarde de dolari deţinătorilor de acţiuni.

Paulson a avut ultimul cuvânt şi în falimentul Lehman Brothers. După ce bancherii de pe Wall Street, în frunte cu şefii Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JP Morgan, nu s-au pus de acord în privinţa unui plan de salvare a celei de-a patra bănci de investiţii americane, Paulson a hotărât căstatul nu va salva Lehman Brothers. Au urmat săptămâni de foc pe pieţele financiare, iar în cele din urmă statul american a fost nevoit săpompeze sute de miliarde de dolari pentru a salva AIG, Bank of America, Citigroup şi alte mari bănci americane.

Imediat însă după ce Lehman a anunţat falimentul, acţiunile băncii de investiţii şi-au pierdut aproape complet valoarea. Astfel, cei care au pariat pe scăderea lor au obţinut profituri uriaşe.

În cartea "Confesiunile unui bancher toxic", al cărei subiect se petrece pe fundalul crizei din septembrie 2008, este amintit un episod în care Henry Paulson ar fi avertizat înainte un investitor arab despre faptul căLehman Brothers va fi lăsată să cadă. Faptele povestite în roman sunt la limita dintre realitate şi ficţiune şi nu au fost niciodată confirmate, iar autorul real al romanului nu este cunoscut, acesta asumându-şi pseudonomul "Cresus".

Totuşi, noile dezvăluiri ale Bloomberg dau de gândit în privinţa modului în care cei care iau deciziile la nivel înalt se folosesc sau nu de puterea pe care o au la dispoziţie pentru a influenţa pieţele şi pentru a obţine beneficii ţn folosul lor sau al prietenilor şi apropiaţilor.

Subiectul este de actualitate, cu atât mai mult cu cât pieţele financiare sunt din nou zguduite de câteva luni de criza datoriilor statelor europene, iar orice decizie luată la nivel înalt se traduce în pierderi sau câştiguri de sute de miliarde de euro în conturile investitorilor.

O axiomă se verifică mereu: cei câţiva puternici câştigă aproape întotdeauna, iar cei mulţi dar mici pierd de cele mai multe ori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO