Business Internaţional

Materiile prime atrag cele mai mari pariuri din 2009

Materiile prime atrag cele mai mari pariuri din 2009

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2016, 00:00 322
Investitorii au pompat peste 50 miliarde de dolari în materii prime în acest an, în urma unei reveniri a preţurilor petrolului, în timp ce dobânzile în scădere au sporit atractivitatea activelor refugiu cum ar fi aurul, relatează Financial Times. Intrările marchează cel mai bun început de an din 2009, când activele din sector se aflau la începutul unui boomed trei ani, potrivit cifrelor Barclays. Fondurile noi combinate cu preţurile în creştere au împins activele totale din sectorul materiilor prime sub administrare la 235 miliarde de dolari, în creştere de la un minim de 161 miliarde de dolari atins la finalul anului 2015. Deşi creşterea pare să constituie un vot de încredere în materiile prime ca clasă de active, cea mai mare parte a avansurilor a fost generată de investitori aflaţi în căutare de expunere faţă de petrol şi aur. Preţurile petrolului şi-au revenit puternic de la minimele din ianuarie, piaţa începând să se reechilibreze uşor, în timp ce aurul străluceşte în urma şocurilor cum ar fi Brexit-ul şi nesiguranţa privitoare la rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA. 

„Cererea investitorilor a avut în mare parte o natură tactică, iar, dacă clasa de active nu va continua să genereze randamente puternice în semestrul al doilea, ieşirile s-ar putea relua“, potrivit analistului Barclays Kevin Norrish.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels