Business Internaţional

Mesajul polonez: „Europa se sugrumă singură inutil. Trebuie să convingem Europa că trebuie să cheltuiască mai mult“

Mateusz Szczurek, ministru polonez de finanţe: „Dacă vom putea înfiinţa un fond pentru a ajuta statele europene care au avut un comportament iresponsabil, putem crea un instrument alimentat de ţările membre ale UE care ne-ar permite să strângem bani, contra unei dobânzi.“

Fratele său, Michal Szczurek, este şeful ING Bank România.

Mateusz Szczurek, ministru polonez de finanţe: „Dacă vom putea înfiinţa un fond pentru a ajuta statele europene care au avut un comportament iresponsabil, putem crea un instrument alimentat de ţările membre ale UE care ne-ar permite să strângem bani, contra unei dobânzi.“ Fratele său, Michal Szczurek, este şeful ING Bank România.

Autor: Bogdan Cojocaru

25.11.2014, 00:03 766
În timp ce noul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ar trebui să prezinte miercuri un plan de investiţii de 300 de miliarde de euro bazat pe un fond de doar 21 de miliarde de euro, noul ministru polonez de finanţe, Mateusz Szczurek, atrage atenţia asupra şomajului ridicat şi a stagnării economice în UE.

În vârstă de doar 39 de ani, membru al unui guvern liberal-conservator şi fost economist bancar, Szczurek îşi prezintă prin Europa un plan de investiţii de 700 de miliarde de euro. „Dacă vom putea înfiinţa un fond pentru a ajuta statele europene care au avut un comportament iresponsabil, putem crea un instrument alimentat de ţările membre ale UE care ne-ar permite să strângem bani, contra unei dobânzi“, a afirmat Szczurek într-un interviu pentru Le Monde.

Fondul de 21 de miliarde de euro care va fi anunţat de Juncker va funcţiona pe principiul suportării în comun cu investitorii privaţi a riscurilor proiectelor de investiţii.

Planul lui Szczurek presupune cheltuieli noi de 700 de miliarde de euro în cinci ani. Fiecare stat ar trebui să participe cu capital la fondul care va investi în proiecte de infrastructură în UE, cu accent pe ţările unde economia evoluează sub potenţial, precum Grecia, Spania şi Portugalia, notează Financial Times.

Suma de 700 de miliarde de euro este echivalentă cu 5,5% din PIB-ul UE şi reprezintă necesarul de investiţii în UE calculat având în vedere diferenţa dintre mărimea economiei şi potenţialul maxim.

Fondul ar urma să fie lansat în 2015 cu o putere de foc iniţială de 60 de miliarde de euro.

Szczurek a avertizat că insistenţa pe austeritate şi pe relaxarea politicilor monetare riscă să extindă declinul economic al Europei timp de decenii.

„Europa se sugrumă singură inutil. Reţelele de politici standard s-au epuizat în cea mai mare parte sau sunt supraevaluate. Trebuie să convingem Europa că trebuie să cheltuiască mai mult“, a spus Szczurek.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO