Business Internaţional

Mittal a castigat cea mai importanta lupta a vietii

19.07.2006, 18:45 11

Dupa cinci luni de tatonari si de aprecieri succesive ale ofertei Mittal, majoritatea actionarilor Arcelor au fost de acord cu fuziunea celor doua companii.
Mittal Steel a anuntat ca a intrunit conditiile minime pentru preluarea rivalei sale Arcelor, achizitionand 50% din actiunile de pe piata ale producatorului de otel din Luxemburg, relateaza BBC News.
Oficialii Mittal Steel au declarat ca verifica inca numarul actiunilor pe care compania indiana le-a putut achizitiona la pretul de oferta si ca urmeaza sa anunte rezultatul final pe 26 iulie. Consiliul administrativ al Arcelor a acceptat oferta imbunatatita a Mittal, cu o valoare de 25,8 miliarde de euro, dupa o lupta de cinci luni. Tranzactia va da nastere celui mai mare producator de otel din lume.
Arcelor a analizat o propunere de fuzionare venita din partea companiei ruse Severstal, insa in cele din urma a cedat presiunilor actionarilor si a acceptat oferta imbunatatita inaintata de Mittal. Conform termenilor noii oferte, actionarii Arcelor vor primi 13 actiuni Mittal Steel si 150,60 de euro pentru fiecare 12 actiuni Arcelor.
In cazul in care oferta de preluare este acceptata in unanimitate de actualii actionari ai Arcelor, ei vor ajunge sa detina 50,5% din grupul ce va rezulta, familia Mittal detinand 43,6% din capital si din drepturile de vot. Noua companie va avea sediul in Luxemburg si va fi denumita Arcelor Mittal.
In urma fuziunii va lua nastere un gigant al productiei de otel care va controla 10% din piata globala, cu o productie anuala de peste trei ori mai mare decat cea a celui mai apropiat rival al sau, compania japoneza Nippon Steel. Arcelor Mittal va avea vanzari anuale de 55 de miliarde de euro si o forta de munca de aproximativ 320.000 de angajati.
Nippon Steel a anuntat ca-si va continua contractul in domeniul tehnologic cu Arcelor dupa incheierea fuziunii, dar si operatiunile joint-venture cu Mittal Steel din SUA. Observatorii pietei japoneze au aratat ca pe fondul acestei cooperari scad sansele ca Nippon sa devina tinta unei oferte ostile de preluare pentru noul grup Arcelor Mittal.
Odata incheiata achizitionarea Arcelor, Lakshmi Mittal intentioneaza sa intre pe pietele cu dezvoltare rapida ale Chinei si Indiei, unde Arcelor si Mittal Steel nu detin niciun fel de active, scrie Bloomberg.
Lakshmi Mittal se afla pe pozitia a cincea in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de 23,5 miliarde dolari, castigand 3.130 de dolari pe minut.
Mittal spune ca doreste sa intre in India si China, avand in vedere ritmul local de crestere economica, dar si aprecierea constanta a cererii de otel. In India, cererea de otel ar putea creste in medie cu 7,3% in urmatorul deceniu, iar piata Chinei s-ar putea extinde cu 6,9%, anticipeaza Mittal.
Mittal Steel, care va detine 61 de fabrici in 27 de tari dupa finalizarea fuzionarii, trebuie sa profite de avantajul sau tehnologic pentru a deschide noi piete, este de parere Stuart Fraser din cadrul Standard Life Investments. Pana acum, China si India nu au permis investitorilor straini sa achizitioneze producatori locali.
Lakshmi Mittal, nascut intr-o familie din Rajasthan, India, a pus bazele unei companii care controleaza 10% din productia mondiala de otel fara a avea operatiuni in tara sa natala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO