Business Internaţional

Moody's: Riscurile din Est difera de la tara la tara

11.03.2009, 17:17 14

Agentia de rating Moody's, care luna trecuta a fost cea care a dezlantuit o furtuna pe pietele Europei de Est dupa ce a avertizat ca bancile expuse in regiune ar putea suferi reduceri ale ratingului, a cerut o diferentiere mai pronuntata a riscurilor pe care le prezinta creditele acordate de bancile din statele ex-sovietice, scrie The Wall Street Journal.

Acest anunt a survenit intalnirii de la Bruxelles a ministrilor de finante ai statelor din Uniunea Europeana, unde s-a convenit ca UE ar trebui sa acorde un ajutor mai mare statelor din Est, cel mai puternic afectate de criza actuala, desi UE a continuat sa opuna rezistenta propunerii de a crea un fond special pentru sustinerea Estului.
Un nou raport al Moody's Investors Service a anuntat ca deasupra economiilor care au cunoscut o proliferare a creditelor domestice sau a celor care nu se pot baza pe sprijin extern planeaza riscuri sporite. In aceasta categorie au fost amintite Romania, Bulgaria si Croatia, toate considerate vulnerabile in fata posibilitatii de a se confrunta cu reduceri ale calificativelor la credite. "Nu exista o justificare plauzibila care sa explice motivul pentru care toate guvernele din Europa Centrala si de Est sunt tratate de parca abilitatea lor de a isi returna datoriile este aceeasi", a spus Pierre Cailleteau de la Moody's.
Romania va deveni ultimul stat din regiune care cere sprijin de la institutiile financiare internationale - Fondul Monetar de Investitii, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, potrivit declaratiilor facute de oficialii FMI si de cei ai Romaniei.
Guvernatorul bancii centrale a Croatiei, Zeljko Rohatinski, a declarat ca guvernul tarii sale va fi nevoit sa reduca cheltuielile si sa ajunga la un deficit fiscal egal cu zero pentru a putea evita contractarea unui imprumut de la FMI.
Investitorii s-au aratat reticenti fata de activele financiare din Europa de Est, invocand deficitele de cont curent persistente si nevoia de refinantare a unui numar mare de credite pe termen scurt, in conditiile in care economiile puternice se contracta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels