Business Internaţional

Multinaţionalele prosperă în timp ce economiile stagnează

Multinaţionalele prosperă în timp ce economiile...

Autor: Catalina Apostoiu

14.09.2016, 00:00 802

Cele mai mari companii ale lumii şi-au sporit avuţia comparativ cu economiile ţărilor în ultimul an, ceea ce ilustrează puterea în creştere a multinaţionalelor. Un studiu realizat de organizaţia antisărăcie Global Justice Now relevă că numărul de companii din topul celor mai mari 100 de entităţi economice la nivel mondial a urcat la 69 în 2015 de la 63 în anul anterior, scrie The Guardian.  

În timp ce multe economii emergente au avansat cu greu în ultimii ani, în principal din cauza încetinirii Chinei, multe dintre cele mai mari companii ale lumii au crescut în dimensiuni.

Potrivit Global Justice Now, cele mai mari 10 companii, incluzând Walmart, Apple şi Shell, fac mai mulţi bani decât cele mai multe ţări din lume cumulat. Organizaţia dă vina pe guverne pentru că cedează în faţa presiunilor multinaţionalelor de a promova regimuri fiscale avantajoase companiilor în detrimentul intereselor cetăţenilor.

În clasament, 153 de companii se situează pe poziţii superioare multor ţări din Africa, Asia şi America de Sud. Valoarea celor mai mari 10 companii se situează la 285.000 miliarde de dolari, depăşind valoarea de 280.000 de dolari a ţărilor situate pe ultimele 180 de poziţii.

Nick Dearden, director al organizaţiei, declară: “Vasta avuţie şi putere a companiilor se află în centrul multor probleme ale lumii, cum ar fi inegalitatea şi schimbările climatice. Goana după profituri pe termen scurt pare să conteze mai mult decât drepturile de bază ale omului pentru milioane de oameni de pe planetă. Aceste cifre arată că situaţia devine din ce în ce mai gravă”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24