Business Internaţional

New York Giants a câştigat Super Bowl după o finală dramatică. Data trecută când Giants a câştigat, bursa americană s-a prăbuşit cu 30%. Ce va fi anul acesta?

New York Giants a câştigat Super Bowl după o finală dramatică. Data trecută când Giants a câştigat, bursa americană s-a prăbuşit cu 30%. Ce va fi anul acesta?

Autor: Andrei Chirileasa

06.02.2012, 12:56 835

New York Giants a câştigat duminca noaptea cel de-al patrulea Super Bowl din istoria clubului, după o finală dramatică împotriva celor de la New England Patriots (echipă din Boston).

Scorul final a fost de 21 la 17 pentru Giants, într-un meci pe care aceştia l-au controlat din punct de vedere tactic de la început până la sfârşit, dar care nu a fost lipsit de răsturnări de situaţie. "Giganţii" au început în forţă şi aveau deja 9 la 0 după primul sfert, însă "patrioţii" au revenit puternic în sfertul al doilea, când conducătorul de joc (quarterback) Tom Brady a reuşit o serie de 15 pase consecutive reuşite, inclusiv două pase finalizate cu touch down (eseuri), ducând scorul la 9-17.

Apărarea celor de la New York Giants a început apoi să funcţioneze din ce în ce mai bine, blocându-l excelent pe Brady, şi cu ajutorul a două goluri de la distanţă (field goal) new yorkezii s-au apropiat la doar 2 puncte (15-17) la finalul sfertului al treilea.

Ultimul sfert a fost dramatic, fiind hotărât de o aruncare de 38 de yarzi a coordonatorului de joc al "giganţilor", Eli Manning, care a dus mingea departe în terenul advers. Faza s-a finalizat cu un touch down din alergare, iar scorul Giants au preluat conducerea cu 21 la 17. Acesta a fost şi scorul final, deoarece în ultimul minut de joc, Tom Brady nu a reuşit să găsească pasele perfecte de care ar fi avut nevoie pentru a întoarce meciul.

Eli Manning a fost desemnat MVP-ul finalei (jucatorul meciului), după ce a reuşit 30 de pase finalizate (din 40 încercate) şi a câştigat 296 de yarzi pentru echipa sa. Manning este pentru a doua oară MVP într-un Super Bowl, după finala din 2008, câştigată de New York Giants tot în faţa celor de la Patriots cu 17 la 14.

În 2008, bursa americană a scăzut cu 30% de la Super Bowl până la finalul anului, înregistrând una dintre cele mai mari căderi din istorie, culminând în septembrie cu prăbuşirea Lehman Brothers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels