Business Internaţional

Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima

Noi scurgeri de apă radioactivă la centrala nucleară de la Fukushima

Autor: Mediafax

12.05.2011, 13:26 611

Operatorul centralei nucleare Fukushima a anunţat, joi, noiprobleme, între care şi o scurgere la nivelul cuvei unui reactor şideversarea apei contaminate în ocean.

Compania Tokyo Electric Power (TEPCO) luptă, de la cutremurulurmat de un tsunami devastator, la 11 martie, pentru a coborîtemperatura reactoarelor centralei Fukushima Daiichi (numărul 1),un obiectiv pe care speră să-l atingă între octombrie şiianuarie.

Oprirea bruscă a sistemului de răcire, provocată de un valseismic de 14 metri, a antrenat o topire parţială a miezuluireactorului nuclear. De două luni, tehnicienii deversează milioanede tone de apă în reactoare, pentru a împiedica osupraîncălzire.

TEPCO a anunţat joi că noi măsurători, efectuate săptămânaaceasta, cu ajutorul aparatelor instalate în interiorul clădiriireactorului 1, au arătat că apa deversată în cuva sub presiune s-ascurs rapid.

Nivelul apei a scăzut sub baza barelor de combustibil uzat,înalte de patru metri.

Totodată, temperatura cuvei pare să indice că barele decombustibil au căzut la fund şi sunt acoperite de apă, a apreciatTEPCO.

"Temperatura peretelui cuvei era de 100-120 de grade, consideratun nivel care permite o răcire a combustibilului în condiţiirelativ stabile", a declarat un oficial. Citiţi mai mult desprescurgerile radioactive de la Fukushima pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels