Business Internaţional

Noii vulturi mondiali revendică acum şefia FMI, în timp ce europenii se luptă din răsputeri să-şi menţină postul

Noii vulturi mondiali revendică acum şefia FMI, în timp ce europenii se luptă din răsputeri să-şi menţină postul

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2011, 23:50 1436

Complicarea situaţiei în care seaflă şeful FMI Dominique Strauss-Kahn, care va rămâne într-oînchisoare din New York cel puţin până vineri, a generat oadevărată cursă la nivel mondial pentru găsirea unuiînlocuitor.

Dar desemnarea unui succesorpentru Strauss-Kahn este mai complicată decât în trecut pentru căeconomiile emergente (China, Brazilia, Rusia şi India) vor oinfluenţă mai mare pe scena mondială şi şi-ar dori ca următorulpreşedinte să vină dintr-o astfel de ţară. De cealaltă parte abaricadei, Europa, care în mod tradiţional desemnează şeful FMI,are nevoie mai mult ca niciodată de un european la conducereainstituţiei pentru a putea gestiona mai bine criza datoriilor de pecontinent.

Din acest motiv, oficialiieuropeni, în frunte cu cancelarul german Angela Merkel, susţin căproblema datoriilor care tulbură regiunea îndreptăţeşte Europa săsusţină un succesor european la conducerea FMI, scrie BBC News.

Un purtător de cuvânt alpreşedintelui Comisiei Europene a mers chiar mai departe, declarândcă Uniunea Europeană va spijini propriul candidat, potrivitFinancial Times.

Strauss-Kahn nu a demisionatoficial, însă majoritatea analiştilor se aşteaptă ca acest lucru săse întâmple. Şeful FMI era aşteptat să părăsească instituţia cusediul în Washington în această vară pentru a candida la alegerileprezidenţiale din Franţa de anul viitor şi în acest contextîncepuseră deja să fie făcute "pariuri" privind numele următoruluidirector general al creditorului internaţional. Arestarea acestuianu a făcut decât să amplifice dramatic speculaţiile.

Conform unei înţelegeri ce a avutloc la înfiinţarea FMI şi Băncii Mondiale, europenii desemneazăconducerea FMI, iar SUA pe cea a Băncii Mondiale.

"Este multă nelinişte, înprincipal printre statele emergente, în legătură cu împărţirearolurilor", spune Jan Randolph, şeful firmei de cercetare IHSGlobal Insight. El apreciază că Beijingul şi-ar putea folosipoziţia puternică pentru a spijini un candidat dintr-un statemergent pentru prima poziţie în conducerea FMI. Influenţa Chineiîn cadrul FMI a crescut puternic în 2008 atunci când contribuţiauriaşă făcută de această ţară a triplat resursele de creditare aleFMI în timpul crizei financiare, a adăugat analistul. Mâna dreaptăa lui Strauss-Kahn, John Lipsky, care a preluat atribuţiiledirectorului general, va părăsi conducerea FMI în august, când i seva încheia mandatul.

Printre posibilii candidaţi dinstatele emergente la şefia FMI figurează, potrivit presei străine,ministrul de finanţe din Singapore Tharman Shanmugaratnam, fostulministru de finanţe sud-african Trevor Manuel, Kemal Dervis, fostministru de economie al Turciei, Montek Singh Ahluwalia din Indiaşi Agustin Carstens din Mexic. Principalii contracandidaţi europenisunt ministrul de finanţe francez Christine Lagarde şi fostulpremier britanic Gordon Brown.


Cazul de agresiune sexuală în careeste prins şeful FMI Dominique Strauss-Kahn arată din ce în ce maicomplicat, ca urmare a dovezilor puse pe masă de procurori şi deapărare. Strauss-Kahn va sta până vineri într-o închisoare în carese află 14.000 de deţinuţi după ce i-a fost refuzată cauţiunea deun milion de dolari. Dacă va fi găsit vinovat, cele şapte capete deacuzare evocate sunt pasibile de o pedeapsă cumulată care poateajunge la 74 de ani de detenţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO