Business Internaţional

O vecinatate economica profitabila: Republica Ceha si Germania

13.12.2004, 00:00 26

Relatiile politice intre Republica Ceha si Germania nu au fost intotdeauna dintre cele mai bune, fapt care nu a stanjenit legaturile economice dintre cele doua tari, si care sunt printre cele mai stranse din Europa, scrie Prague Post.


Comertul bilateral si investitiile straine vor creste si mai accentuat, potrivit estimarilor, acum ca Cehia a aderat la Uniunea Europeana. Investitorii germani se asteapta de asemenea ca anumite obstacole in calea afacerilor, cum ar fi incertitudinea legislativa sau coruptia, sa se diminueze.


"Germania este de departe cel mai important partener comercial al Cehiei", a declarat Josef Beck, seful departamentului economic de la Ambasada Germana din Praga. "37% din totalitatea exporturilor cehe ajung in Germania si 32% din importurile Cehiei provin din Germania", a continuat Beck.


8% din exporturile Republicii Cehe sunt destinate Slovaciei, al doilea partener comercial al tarii. In ceea ce priveste importurile, China si Slovacia isi impart locul secund, cu un procent de 5,2% fiecare.


"Pentru noi, Republica Ceha este cel mai important partener comercial din Europa Centrala si de Est, pe locul 11 in topul partenerilor mondiali", a precizat Beck. "Aceasta este o cifra foarte importanta pentru o tara cu o populatie de numai 10 milioane locuitori".


Pe langa comertul direct, investitiile din Germania au reprezentat 12 miliarde euro (circa 32%) din totalul investitiilor straine directe intre 1993 si 2003, in valoare de 37 miliarde euro.


"Cea mai mare investitie a fost facuta de RWE in 2002. Pentru 4,3 miliarde euro, a fost cumparata partea statului din furnizarea de gaze", a declarat Beck. "Printre alti mari investitori se numara Volkswagen/Skoda, EON, Siemens, Bosch si T-Mobile", a mai explicat el.


Cu toate ca a scazut numarul posibilitatilor majore de investitii in Cehia, trendul a fost compensat de o crestere a investitiilor provenite de la firmele mici si mijlocii, precum si de o crestere a investitiilor de tip greenfield.


Companiile mari s-au ingramadit pe piata ceha dupa deschiderea spre vest, in 1989, dar aderarea la Uniunea Europeana a fost sansa cea mare pentru intreprinderile mici si mijlocii. "De la aderarea Cehiei la UE, intreprinderile mici si mijlocii din Germania s-au aratat in mod clar mai interesate in investitii in Republica Ceha, deoarece se simt mai in siguranta", a afirmat Beck.


Exista un factor psihologic care explica acest sentiment de teama pe care il au micile companii, in ceea ce priveste efectuarea de investitii in afara Uniunii Europene. Uniformitatea sistemelor juridice din cadrul comunitatii reprezinta o puternica atractie pentru companiile mai mici, pentru care investitiile in strainatate pot prezenta un risc sporit.


"Unele firme prefera sa investeasca in UE. Ele privesc calitatea de membru UE ca o garantie a respectarii legilor", este de parere Marketa Sichtarova, economist sef la Next Finance.


Locatia si forta de munca ieftina sunt citate de investitori ca stimulente puternice pentru a veni in Republica Ceha, dar lipsa protectiei legale si coruptia sunt dezavantaje ce nu pot fi desconsiderate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels