Business Internaţional

Obama îşi pierde principalul consilier economic

Obama îşi pierde principalul consilier economic
22.09.2010, 17:23 19

Larry Summers, cel mai important consilier pe proble­meeconomice al preşedintelui american Barack Obama, va pă­răsiadministraţia la sfârşitul acestui an, scrie BBC News.
Sub conducerea lui Summers, Consiliul Economic Naţio­nal a fostprincipalul decident al guvernului pe probleme de po­liticăeconomică. Preşedintele american l-a lăudat pe Sum­mers pentru"experienţă, excelenţă şi luciditate într-un moment foarte dificil"pentru Statele Unite.
"Întotdeauna îi voi fi recunoscător că într-un moment foar­tedificil pentru ţară, un om cu sclipirea intelectuală a lui Larry,cu experienţa şi cu judecata lui, a fost dispus să acceptesolicitarea şi să conducă echipa noastră de economişti", a spusObama.
Plecarea lui Summers din echipa lui Obama va fi mai mult decât olovitură de imagine. Obama va avea o misiune dificilă în a-i găsiun înlocuitor.
Preşedintele american va căuta un nou înlocuitor pe mai multefronturi, potrivit unor surse apropiate. Oficialii administraţieidezbat dacă ar trebui să recruteze un executiv al marilor companiipentru a-şi aduce aproape mediul de busi­ness, care nu a fostîntotdeauna un aliat al autorităţilor. Ei ana­lizea­ză şiposibilitatea numirii unei femei, pentru a echi­libra echipaeconomică dominată de bărbaţi.
Summers a decis să se întoarcă în cadrul universităţii Harvard, alcărei preşedinte a fost în perioada 2001-2006.
Această demisie este ultima dintr-un şir mai lung ce îi cu­prin­deşi pe Peter Orszag, fostul director al Comisiei de Buget, şi peChristina Romer, care a ocupat poziţia de preşe­dinte alCon­siliului de Consilieri Economici până la începutul acesteiluni.
Toate aceste plecări au loc într-o perioadă dificilă pentrueconomia americană, care începe să îşi revină din cea mai dificilăcriză de după Marea Criză din anii '30.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO