Business Internaţional

OMV a raportat castiguri sub estimarile analistilor, iar actiunile au scazut cu 6%

17.05.2006, 00:00 13

Castigurile inregistrate de compania austriaca in primele trei luni ale anului au fost afectate de scaderea profitabilitatii procesului de rafinare, pe baza aprecierii pretului petrolului.

Gigantul petrolier austriac OMV a prezentat ieri rezultatele financiare oficiale obtinute de companie in primul trimestru fiscal al anului. Profitul net a crescut cu 24% fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul aprecierii pretului la petrol si a castigurilor obtinute de achizitia companiei pe piata romaneasca, Petrom, scrie presa straina.

Prezentarea rezultatelor a venit la doar o saptamana dupa ce oficialii OMV au anuntat intentia de a fuziona cu Verbund, cel mai mare furnizor de energie electrica din Austria. Fuziunea va crea un grup energetic in valoare de 24 de miliarde de euro.

OMV, cel mai mare furnizor de petrol si gaze naturale din Europa Centrala, a declarat ca profitul net pe primele trei luni ale anului a fost de 318,9 milioane de euro, in crestere cu 24 de procente fata de cifra de 256 de milioane de euro, inregistrata anul trecut.

Din profitul net declarat, 247 de milioane reprezinta castigurile obtinute de Petrom. Rezultatele totale sunt insa mai mici decat previziunile analistilor, care dadeau o medie de 350 de milioane de euro pentru profitul net pe primele trei luni.

Profitul brut pe primul trimestru a fost de 525,7 milioane de euro. Vanzarile au totalizat 4,3 miliarde de euro, in timp ce nivelul de procesare a scazut cu 2 procente, pana la nivelul de 337.000 de barili de petrol pe zi.

"Tinta noastra ramane repetarea performantelor deosebite din 2005, in ciuda unui mediu care se poate dovedi oarecum potrivnic", se precizeaza in declaratia oficiala a OMV. Motivatia acestei afirmatii ar putea fi faptul ca preturile mari ale petrolului vor reduce profitul operatiunilor de rafinare, sunt de parere analistii de piata.

Dupa anuntarea rezultatelor, actiunile OMV au pierdut 6%, respectiv 2,88 euro, pana la un pret de tranzactionare de 45 de euro la bursa din Viena, oferind companiei o valoare de piata de 13,5 miliarde de euro.

"Rezultatele sunt mai slabe decat cele asteptate", a subliniat intr-o scrisoare adresata investitorilor Tamas Pletser, analist al Erste Bank. "Pretul mare al titeiului a marit si costurile de rafinare", a precizat el.

De la anuntul intentiei de fuzionare cu Verbund de pe 8 mai pana ieri, pretul actiunilor OMV a scazut in total cu 19%, atingand un record negativ al ultimeler sase luni.

Oficialii companiei austriace au precizat ca argument al fuzionarii cu Verbund si faptul ca OMV va fi astfel mai putin afectat de volatilitatea pretului la petrol. Intelegerea dintre cele doua parti are ca scop direct crearea unui grup energetic cu un potential bun de extindere pe piata Europei Centrale. Grupul nou format va imbina procesele de productie, de transport si de comercializare a diverselor produse energetice, petrol, gaz si curent electric, pentru a reduce cheltuielile si a mari randamentul.

In plus, au anuntat oficialii celor doua companii, noul grup energetic va suplimenta resursele limitate cu cele regenerabile, ca hidro-energia, va dezvolta capacitatea de productie a curentului electric pe baza gazelor naturale si va asigura o mai buna coordonare si stabilitate livrarilor de energie.

"Aceasta intelegere este un mare succes. O fuziune a OMV si Verbund, doua companii puternice cu sediul in Viena si cu afaceri complementare, este extrem de promitatoare. Operatiunile profitabile ale celor doua companii vor fi puse pe o platforma comuna pentru a forma un grup energetic integrat, cu o mai mare competitivitate si securitate in distributie", a declarat Hans Haider, presedintele consiliului director al Verbund. victor.rotariu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels