Business Internaţional

Pachetul de finantare pentru Grecia nu va revigora economia

12.04.2010, 16:19 10

Pachetul de finantare pentru Grecia, in valoare de 45 miliardeeuro, nu va avea efecte notabile asupra cresterii economice, chiardaca va scadea din riscul imediat de intrare in default, audeclarat economisti ai Goldman Sachs, HSBC Holdings si MorganStanley, informeaza Bloomberg.

Ministrii de finante din zona euro au decis ieri sa ofereGreciei imprumuturi de pana la 30 miliarde euro la o dobanda deaproximativ 5%, alte 15 miliarde de euro urmand sa vina din parteaFondului Monetar International (FMI).

"Problema reala este daca Grecia poate sa revina pe crestere intimp ce reduce din deficitul fiscal", a declarat Erik Nielsen,economist-sef in cadrul Goldman. "Fara crestere, datoria estesustenabila doar daca cineva ii va finanta (pe greci - n.r.) la odobanda cu mult mai mica decat 5%", pentru cel putin zece ani.

Economia greaca, care s-a contractat cu 2% in 2009, risca sa fiepusa la pamant de masurile de austeritate care deja au iscatproteste la Atena. Chiar si dupa masurile din acest an, care includmarirea taxelor, Grecia va avea o gaura de 8,7% din PIB.

"Ar putea in mod sigur reduce posibilitatea de intrare indefault pe termen scurt", a spus Stephen Roach, presedintele MorganStanley Asia intr-un interviu acordat postului de radio Bloomberg."Dar trebuie sa te intrebi: cum va reusi Grecia sa isi ajustezecheltuielile, asupra carora presupun ca au convenit, intr-operioada scurta de timp cand primesc aceste fonduri?".

"Reducerea deficitului la 3% din PIB in urmatorii trei ani va fimult mai grea si va fi nevoie de multa munca de convingere pentruca pietele sa se conformeze", a spus Janet Henry, economist sefpentru Europa in cadrul HSBC.

De aceeasi parere este si agentia de rating Fitch, careconsidera ca desi pachetul de finantare pentru Grecia va avea unefect pozitiv asupra economiei, acesta nu va fi unul decisiv.

"Este, in mod cert, incurajator pentru guvernul elen, dar lasafara raspuns o serie de intrebari. Suma de 30 de miiarde de euro leajunge pana la sfarsitul anului, dar as avea nevoie de noiinformatii pentru urmatorii doi ani, fiindca acestia sunt incentrul ingrijorarii noastre", a declarat analistul Fitch, ChrisPryce, citat de Reuters.

Fitch a revizuit, vineri, in scadere ratingul Greciei cu douatrepte, la "BBB-", cu perspectiva negativa, ca urmare ainrautatirii perspectivelor economice si a impactului costurilorridicate de administrare a datoriei asupra bugetului.

Pryce a afirmat ca ratingul actual, "BBB-", este adecvatsituatiei Greciei, iar decizia de vineri a luat in calcul adoptareaunui pachet financiar de sprijin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24