Business Internaţional

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege anticorupţie pentru a obţine liberalizarea vizelor

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege anticorupţie...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

16.03.2016, 10:31 57

Acest text îi obligă de-acum pe oficialii de rang înalt şi pe apropiaţii lor să depună declaraţii de venit şi avere online, care pot fi accesate de oricine. În cazul declarării unor informaţii false sau eronate, ei riscă să fie urmăriţi penal.

Preşedintele Petro Poroşenko a opus sâmbătă un vot de veto unei versiuni anterioare a proiectului de lege, care prevedea - printr-o clauză introdusă în ultimul moment de către partidul său - amânarea din 2016 în 2017 a publicării obligatorii a declaraţiilor electronice de avere.

Adoptarea acestei versiuni precedente, la jumătatea lui februarie, a provocat o avalanşă de critici în Ucraina. Ambasada UE sublinia, la vremea respectivă, asupra necesităţii aducerii acestui text "în conformitate cu standardele internaţionale".

"Parlamentul a făcut totul ca ucrainenii să poată să călătorească în Europa fără vize anul acesta", a anunţat Poroşenko într-un mesaj postat pe Twitter după adoptarea noii versiuni a legii.

"Verhovna Rada adoptă o lege fără precedent cu privire la declaraţii online, în acord cu standardele Uniunii Europene", a anunţat, de asemenea într-un mesaj postat pe Twitter, Dmitro Juleba, un oficial de rang înalt din cadrul diplomaţiei ucrainene.

Potrivit unor experţi, regimul fără vize ar putea intra în vigoare cel mai devreme la începutul lui iulie şi numai dacă Kievul dă curs ultimei exigenţe a UE şi acţionează, până la sfârşitul lui martie, în vederea lansării unei noi agenţii anticorupţie, ceea ce nu s-a întâmplat până acum.

Obţinerea unui regim de călătorie fără vize în UE pentru o perioadă de până la 90 de zile este o promisiune-far a autorităţilor ucrainene prooccidentale, care se află la putere din 2014.

În prealabil, însă, este necesar ca Kievul să finalizeze un vast program de măsuri, cerute de Bruxelles, care includ de la emiterea unor paşapoarte biometrice şi până la o bună supraveghere a frontierelor.

Numeroase alte condiţii - precum instaurarea statului de drept, respectarea libertăţii de mişcare, lupta împotriva corupţiei, a crimei organizate şi discriminării - sunt de asemenea solicitate de către europeni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels