Business Internaţional

Patru scenarii pentru zona euro: de la cooperare stransa la disparitie

08.03.2010, 23:01 35

Criza datoriilor cu care se confrunta Grecia va modificamecanismul de functionare al zonei euro, insa cel mai probabil nuin directia in care fondatorii monedei unice ar fi sperat.

Odata cu negocierea Tratatului de la Maastricht in 1991, HelmutKohl, Fran'ois Mitterand si Jacques Delors si-au dorit ca uniuneamonetara europeana sa conduca in timp la unitate politica siguvernanta federala, conform unei analize realizate de agentia depresa Thomson Reuters.

Greselile ce s-au facut inca de la conceperea uniunii monetareeuropene, dar care au iesit la iveala abia acum, odata cuproblemele fiscale ale Greciei, au demonstrat insa ca uniuneamonetara este de fapt un sistem organizat pe doua paliere, in caregrupul "adultilor", condus de economiile puternice precum Germania,exercita controlul asupra "copiilor neastamparati" precum Greciasau Portugalia.

Analiza realizata de Thomson Reuters identifica patruscenarii privind viitorul uniunii monetare:

Scenariul 1: Un nou model de guvernare, mai compact

Discutiile de la Bruxelles se axeaza in general pe nevoiaexistentei unei guvernari mai apropiate, a unor puteri sporite desupraveghere a finantelor statelor pentru Comisia Europeana sipentru agentia sa de statistica, dar si infiintarea unui creditoreuropean de ultima instanta, de tipul Fondului MonetarInternational.

Presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a propussaptamana trecuta ca executivul european sa primeasca noiprerogative, pentru a putea recomanda guvernelor individualeprograme de reforma economica.

Totodata, Comisia ar urma sa trimita avertismente in cazul incare nu ar primi raspunsuri adecvate din partea tarilor cuprobleme.

Daca Franta pare dispusa sa opteze pentru acest scenariu,Germania insa s-a opus vehement.

Scenariul 2: O zona euro pe doua paliere

O zona euro pe doua paliere este nu doar un scenariu, cirealitatea de dupa 2004, cand regulile UE privind disciplinabugetara, aplicate mai strict in cazul statelor mici, au fostsuspendate, apoi rescrise pentru a se evita sanctionarea Frantei siGermaniei dupa ce acestea au depasit in mod repetat tinta dedeficit bugetar. O zona euro pe doua paliere ar conduce la aparitiade resentimente si ar agrava lipsa de incredere dintre statele micisi cele mari membre ale uniunii monetare. Aceasta este situatiaacum, insa principiile ce stau la baza UE sunt diferite.

Scenariul 3: Ajutor financiar de la FMI

In cazul in care nu a reusit sa stranga banii de pe piete,statul-problema din zona euro are de ales intre a merge la FMI, aintra in faliment sau a incerca sa isi restructureze datoria. Multieconomisti eminenti, printre care se numara si sustinatori aiintegrarii zonei euro, cred ca apelarea la ajutorul FMI ar fi ceamai buna solutie, in conditiile in care UE nu are autoritatea de aimpune masuri de ajustare fiscala extrem de nepopulare, si deasemenea are carente la capitolul expertiza.

Scenariul 4: Falimentul

Al patrulea, cel mai pesimist si cel mai improbabil scenariu,este acela conform caruia statul ar fi tentat sa iasa din zonaeuro. Pretul unei asemenea decizii ar fi enorm: devalorizarea,costurile de creditare mari, izolarea diplomatica, somajul, putereade cumparare redusa si prabusirea investitiilor, cel putin cele petermen scurt.

Fondul Monetar European va prinde forma pana iniunie

Germania si Franta planuiesc sa lanseze o noua initiativa caresa ajute zona euro in ceea ce priveste cooperarea si supraveghereain interiorul gruparii. Aceasta initiativa cuprinde si crearea unuiFond Monetar European, potrivit unor oficiali guvernamentali.Scopul este acela de a creiona o serie de reguli si de a crea oserie de instrumente care sa impiedice repetarea situatiei actuale,provocata de un nivel ridicat al datoriilor al unui stat membru,Grecia. Comisia Europeana a anuntat la inceputul saptamanii ca estedispusa sa ia masuri in directia crearii unui fond monetar echipatcu suficiente resurse pentru a ajuta statele membre ale zonei euro,puternic indatorate. Oficialii Comisiei au spus ca lucrarilepreliminare sunt in curs, iar o propunere pentru Fondul MonetarEuropean ar putea fi gata pana in iunie, cand sefii de state si deguverne urmeaza a se intalni pentru un summit. Primele detaliidespre acest plan, ce au cuprins si detalii despre Fondul MonetarEuropean creat dupa modelul FMI, au fost dezvaluite in weekend decatre Wolfgang Schauble, ministrul german de finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO