Business Internaţional

Pe mâinile cui încape salvarea Portugaliei, după arestarea şefului FMI

Pe mâinile cui încape salvarea Portugaliei, după arestarea şefului FMI

Autor: Vlad Popescu

16.05.2011, 11:01 1147

Miniştrii finanţelor din zona eurovor aproba, în întâlnirea de luni, pachetul de finanţare externă dela FMI şi UE pentru Portugalia, inclusiv condiţiile impuse deFinlanda, însă discuţiile sunt puse într-un con de umbră deacuzaţiile de tentativă de viol aduse şefului FMI, transmiteReuters.

Dominique Strauss-Kahn, arestatduminică la New York, va fi înlocuit la reuniunea miniştriloreuropeni de directorul executiv adjunct al FMI Nemat Shafik,potrivit instituţiei financiare de la Washington.

Oficialii europeni vor exercitapresiuni şi asupra Greciei pentru a obţine promisiunea unor noimăsuri de austeritate în schimbul aprobării unui nou împrumut deurgenţă.

Un oficial elen a declarat căarestarea lui Strauss-Kahn ar putea cauza unele întârzieri înprogramul de bailout al Greciei cu FMI şi UE.

Strauss-Kahn ar fi trebuit săparticipe luni la reuniunea miniştrilor de finanţe din statelezonei euro şi să se întâlnească cu cancelarul german AngelaMerkel.

Portugalia a convenit recent, cuComisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional asupra unuipachet de finanţare externă de 78 miliarde euro.

Planul trebuie aprobat înunanimitate de miniştrii finanţelor din zona euro, însă parlamentulFinlandei a stabilit vineri condiţii pentru a aviza programul,impunând Lisabonei să ceară creditorilor din mediul privat să-şimenţină expunerea pe datoriile portugheze.

Cea de-a doua condiţie stabilităde finlandezi este demararea unui program de privatizări înPortugalia, pentru atragerea de fonduri. Oficialităţile europene nuau cerut menţinerea expunerii investitorilor privaţi în cazulprogramelor de bailout obţinute anul trecut de Grecia şiIrlanda.

"Sunt încrezător că pachetulportughez va fi aprobat luni", a declarat comisarul european pentruEconomie şi Politică Monetară, Olli Rehn, adăugând că dobândaîmprumuturilor către Portugalia va fi între 5,5% şi 6%, în funcţiede decizia miniştrilor.

Aceste dobânzi sunt similare cucosturile de împrumut stabilite de acordul iniţial convenit destatele din zona euro privind fondurile de urgenţă alocate prinFondul European de Stabilitate Financiară.

Costurile acordului Greciei,stabilite iniţial la circa 5,2%, au fost reduse de liderii zoneieuro în luna martie la 4,2%. Dobânzile plătite de Irlanda pentrufinanţarea externă au fost stabilite la 5,8% şi nu au fost redusedin cauza unei dispute privind nivelul de impozitare a companiilorîn Irlanda, considerat prea scăzut de Franţa şiGermania.

Finlanda a decis de asemneea că,pentru a participa la orice viitor bailout al unui stat membru,după Portugalia, va fi necesar ca guvernul ţării respective săgaranteze cu colateral creditele de la zona euro, pentru a limitaexpunerea contribuabililor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO