Business Internaţional

Poliţia din Boston confirmă moartea unui suspect şi urmărirea unui al doilea

Poliţia din Boston confirmă moartea unui suspect şi...

Autor: Iuliana Enache

19.04.2013, 11:38 961

Poliţia americană a confirmat vineri moartea, la spital, a unui suspect în ancheta privind dublul atentat din Boston, arestat în cursul nopţii, şi a anunţat că urmăreşte un al doilea bărbat, considerat periculos, relatează AFP.

Şeful poliţiei din Boston, Ed Davis, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter atât moartea acestui suspect, cât şi continuarea urmăririi de către poliţie a unui al doilea suspect, "fugitiv (...), înarmat şi periculos".

Poliţia a cerut locuitorilor din Watertown, în apropiere de Boston (nord-est), să "stea departe de ferestre", în timp ce continua să caute al doilea suspect al dublului atentat cu bombă comis luni, soldat cu trei morţi şi 180 de răniţi, în apropierea liniei de final a maratonului din oraş.

Anterior, cotidianul The Boston Globe a scris că un prim suspect a fost arestat la Watertown, în timpul unei urmăriri, după uciderea, joi seara, a unui poliţist în campusul Massachusetts Institute of Technology (MIT), situat la aproximativ zece kilometri de Boston.

Nicio precizare nu a fost furnizată cu privire la circumstanţele decesului la spital al suspectului, după ce acesta a fost arestat.

Forţe speciale din cadrul poliţiei au încercuit cea mai mare parte a Watertown, în cadrul urmăririi celui de al doilea suspect, iar un al doilea poliţist a fost rănit în cursul operaţiunilor, scrie The Boston Globe.

Poliţia federală americană, FBI, a postat joi pe Internet imagini cu doi bărbaţi consideraţi suspecţi în acest atentat care a şocat America şi care nu este revendicat, în continuare.

FBI a publicat fotografii şi înregistrări video cu cei doi suspecţi, după câteva ore de la un omagiu emoţionant adus victimelor atentatului de către preşedintele Barack Obama în catedrala din oraş.

Fotografiile şi înregistrările video surprind doi tineri mergând unul după altul, unul purtând o şapcă de culoare deschisă cu cozorocul la spate şi un rucsac pe umărul drept, iar celălalt purtând o vestă şi o şapcă de culoare închisă şi un rucsac în spate.

Anchetatorii au verificat cantităţi uriaşe de imagini, înregistrate, între altele, de camere de supraveghere din magazine aflate pe traseul maratonului sau de camere ale unor jurnalişti ce acopereau evenimentul.

"În prezent facem apel către public pentru identificarea acestor doi suspecţi (...) care par asociaţi", a declarat Richard DesLauriers, şeful Biroului FBI la Boston.

Cei doi bărbaţi sunt consideraţi "înarmaţi şi extrem de periculoşi", a avertizat el, recomandând publicului să nu îi abordeze în niciun fel.

Potrivit imaginilor, suspectul cu şapcă deschisă la culoare "este văzut în timp ce depune ceea ce noi credem că este una dintre bombe", a precizat DesLauriers, subliniind că acest lucru s-a petrecut cu doar "câteva minute" înainte de explozii.

Vineri dimineaţa nu se ştia dacă cei doi suspecţi urmăriţi în Watertown, dintre care unul a decedat, sunt cei doi bărbaţi din imaginile date publicităţii de către FBI.

- "Faţa diavolului"

Într-o vizită efectuată joi împreună cu Prima Doamnă, preşedintele Barack Obama a încercat să consoleze oraşul îndoliat şi a vizitat răniţi aflaţi la spital.

În cadrul unei ceremonii ecumenice la Catedrala Sfânta Cruce, în faţa a aproximativ 2.000 de persoane, Obama a adus un omagiu victimelor şi a promis că anchetatorii vor găsi autorii acestor "violenţe iraţionale" şi îi vor aduce în faţa justiţiei.

"Da, vă vom găsi şi, da, veţi avea de a face cu justiţia", a declarat preşedintele, venit la Boston după trei zile de la atentatul care a traumatizat capitala Massachusetts (nord-est) şi a reaprins în Statele Unite amintirea atentatelor teroriste de la 11 septembrie.

"Dacă încercau să ne intimideze, să ne terorizeze (...), acum este clar că au ales oraşul greşit", a adăugat preşedintele, salutând "curajul" locuitorilor oraşului în "faţa diavolului".

Obama a adus un omagiu celor trei victime, şi anume Martin Richard, în vârstă de opt ani, Krystle Campbell, în vârstă de 29 de ani, şi o chineză, Lu Lingzi, în vârstă de 23 de ani, care studia la Boston University.

Un fond de ajutorare a victimelor a colectat aproximativ zece milioane de dolari până joi, după trei zile de la dublul atentat cu bombă comis luni, potrivit presei locale.

După patru zile de la cel mai grav atentat comis în Statele Unite de la atentatele de la 11 septembrie şi până în prezent, anchetatorii nu au aflat motivul, nu au primit revendicări şi nu privilegiază nicio ipoteză, între un act terorist internaţional sau intern.

Însă ei au o idee mai clară despre compoziţia bombelor artizanale ce au însângerat centrul Bostonului, unde se aflau zeci de mii de persoane, pe ruta maratonului anual, în mod tradiţional o mare sărbătoare populară.

Bombele au fost asamblate în oale de gătit sub presiune, capacul uneia fiind găsit pe acoperişul unui hotel de şase etaje aflat în apropiere, o probă a forţei exploziei.

Anchetatorii au găsit fâşii dintr-un rucsac de nylon negru, un fragment dintr-o oală, contorsionat de suflul exploziei, cuie şi bile metalice şi ceea ce pare să fie o bucată de circuit electronic.

Între cei aproximativ 180 de răniţi, aproximativ zece au fost supuşi unor amputări, unii la nivelul ambelor picioare, din cauza unor răni profunde cauzate de cuie, şrapnel metalic sau bile de oţel adăugate bombelor pentru a maximiza impactul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels