Business Internaţional

Ponderea participaţiei FMI la noul pachet de salvare a Greciei va fi mai redusă decât în cazul programelor destinate Portugaliei şi Irlandei

Autor: Bogdan Cojocaru

27.07.2011, 17:23 133

Fondul Monetar Internaţional(FMI), îngrijorat de expunerea enormă pe termen lung pe care o arela zona euro, va contribui la noul pachet de salvare a Greciei cu ocotă mai redusă decât cea stabilită pentru programele de finanţaredestinate Portugaliei şi Irlandei, potrivit unor surse apropiatesituaţiei, citate de The Wall Street Journal.


După stabilirea primului pachet de salvare pentru Grecia, în mai2010, FMI a anunţat că va contribui cu o treime la eventualeleprograme de ajutare a altor state din zona euro. De atunci, dupăGrecia, Irlanda şi Portugalia au fost nevoite să ceară sprijinfinanciar extern din cauza crizei din zona euro. În negocierilepentru noul plan de salvare a Greciei, oficialii zonei euro aupresupus că FMI va contribui la finanţare în aceeaşiproporţie.


FMI a indicat, însă, că este puţin probabil să urmeze aceeaşiformulă în cazul noului pachet destinat Greciei.


"Cu siguranţă nu va fi vorba de o treime", a afirmat una dintresursele citate.


La primul pachet de finanţare stabilit pentru statul elen,participarea FMI s-a situat la 27%, sau 30 de miliarde de euro. FMIs-a angajat să împrumute în total 78,5 miliarde de euro cătreGrecia, Irlanda şi Portugalia până în 2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO