Business Internaţional

Presedintele ceh da cu moneda unica de pamant

Vaclav Klaus

Vaclav Klaus

02.06.2010, 23:28 13

In cadrul unui comentariu publicat in cotidianul de business TheWall Street Journal, presedintele Cehiei Vaclav Klaus scrie despremotivele pentru care proiectul zonei euro nu a avut succesulscontat, sustinand ca zona euro va exista in continuare, desi cu unpret ridicat, economia europeana putand fi salvata, pe termen lungnumai printr-o restructurare radicala a sistemului economic sisocial.

"Chiar si sustinatorii entuziasti ai zonei euro vorbesc deodatadespre potentiala prabusire a intregului proiect acum, iar noi,criticii, sustinem ca trebuie sa privim intreaga situatie intr-unmod mai structurat", scrie Vaclav Klaus, un euroscepticdeclarat.

In opinia presedintelui ceh, termenul de "colaps" are cel putindoua sensuri. Primul este ca proiectul zonei euro nu a reusit saproduca efectele pozitive asteptate. "Dupa stabilirea zonei euro,cresterea economica a statelor membre a incetinit comparativ cudeceniile anterioare, sporind diferenta dintre rata de crestere dinzona euro si cea din alte economii importante."

Nici chiar asteptata convergenta a ratelor inflatiei nu s-aprodus, formandu-se doua grupuri in zona euro, unul cu o ratascazuta a inflatiei (majoritatea tarilor din vestul si nordulEuropei) si unul cu o rata ridicata (incluzand Grecia, Spania,Portugalia si Irlanda). "Situatia nu are nicio legatura cu crizamondiala. Aceasta criza doar a accentuat si expus problemeeconomice ascunse mult timp, nu le-a creat", considera presedinteleceh.

In primii sai zece ani, zona euro nu a dus la o omogenizareremarcabila a economiilor statelor membre. Odata cu declansareacrizei, lipsa de omogenitate s-a manifestat foarte clar. Chiar siOtmar Issing, economist-sef al BCE, considera ca crearea zonei euroa reprezentat in primul rand o decizie politica, nu economica.

Al doilea sens al termenului "colaps" reprezinta o posibilaprabusire a zonei euro ca institutie, ceea ce nu se va intampla inopinia lui Vaclav Klaus, zona euro continuand sa existe, insa cu unpret ridicat, si anume o crestere economica redusa.

Mecanismul care va salva uniunea monetara este reprezentat de unvolum in crestere de transferuri financiare catre tarile membre cucele mai mari probleme. Totusi, pentru ca acest lucru sa fieposibil, Europa va trebui sa decida asupra unei centralizaripolitice.

In opinia presedintelui ceh, pe termen lung economia europeanapoate fi salvata numai printr-o restructurare radicala a sistemuluieconomic si social.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO